Collega’s vertellen

Wat maakt Waddinxveen een goede werkgever? Verschillende collega’s vertellen wat zij doen en wat zij fijn vinden aan het werken bij de gemeente.

Monique

HR Adviseur

Het is belangrijk dat onze collega’s niet alleen focussen op de eindbestemming, maar ook genieten van de reis

Kun je meer vertellen over jouw werk als HR Adviseur?

Ik ben sparringpartner voor de leidinggevenden voor alle personele zaken. Dat is een breed terrein: zo adviseer ik bijvoorbeeld over werving & selectie, inschaling van functies en vraagstukken over medewerkers. Verder ben ik vraagbaak voor medewerkers op HR-gebied en vervul ik de rol van preventiemedewerker. Mijn takenpakket is dus heel divers en dat maakt het juist zo leuk. Sinds 2003 heb ik diverse HR rollen gehad. Door de ervaring die ik heb opgebouwd, weet ik goed hoe ik dingen moet aanpakken.

Wat maakt dat je al 10 jaar met plezier bij de Gemeente Waddinxveen werkt?

In exitgesprekken geven vertrekkende collega’s vaak aan dat zij weggaan omdat zij zich verder willen ontwikkelen en in andere keukens willen kijken. Maar deze keuken past bij mij: de cultuur en grootte van de gemeente spreken mij aan. Hier ken ik iedereen bij naam, ook al begint dat wel een uitdaging te worden nu we zo aan het groeien zijn. De sfeer is informeel en de lijnen zijn kort. Wat ik bovendien leuk vind, is dat de functies hier over het algemeen breed zijn ingestoken en je als het ware “je eigen toko” kunt hebben.

Binnen deze organisatie krijg je mogelijkheden om nieuwe dingen uit te proberen, zelfs als dit buiten je eigen vakgebied ligt. Ook ik heb daar weleens behoefte aan. Laatst kwam er een kans voorbij om De Unie, een voormalig hotel in Waddinxveen, in te richten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De gemeente zocht daar een projectleider voor. Dit was een uitdagend project. In korte tijd heb ik, met de hulp van een hoop collega’s en vrijwilligers, ervoor gezorgd dat alle ruimten werden ingericht. Door mijn functie als HR Adviseur heb ik een groot netwerk en het was leuk om mijn contacten op een andere manier dan gewoonlijk in te schakelen. Ik merkte in dit project hoe collegiaal we naar elkaar zijn en hoe snel we in een kleine gemeente met elkaar kunnen schakelen. En het resultaat mag er zijn: alle ruimten waren op tijd klaar en zagen er netjes uit. Er wonen nu zo’n 50 vluchtelingen.

Wat staat er nog op jouw bucketlist om te doen bij de gemeente Waddinxveen?

We zijn nu bezig om een vitaliteitsprogramma uit te denken en dat vind ik heel leuk om te doen. Ons managementteam vindt het ook belangrijk dat wij hier als organisatie aandacht aan besteden. En terecht: je medewerkers vormen je belangrijkste kapitaal. Als zij zich vitaal en gelukkig voelen op het werk, kunnen zij hun werk nog beter doen voor de inwoners van Waddinxveen.

Verder vind ik het belangrijk om in deze groeiende organisatie het familiegevoel te behouden. We zijn als organisatie ontzettend ambitieus en dat zorgt er weleens voor dat we vooral heel druk met ons eigen werk zijn. Ik vind het belangrijk dat onze collega’s niet alleen focussen op de eindbestemming, maar ook genieten van de reis. Ook het managementteam vindt dit belangrijk. Daarom heeft een aantal medewerkers de ruimte gekregen om hiermee aan de slag te gaan. Eén van hun uitdagingen is bijvoorbeeld om uit te denken hoe we de verbinding met elkaar houden in deze groeiende organisatie. Ontspannende activiteiten zoals teamuitjes en borrels kunnen daarbij helpen, maar we willen vanuit HR ook vooruitstrevend zijn in ons HR-beleid. Hoe kunnen we onze collega’s faciliteren om goed hun werk te kunnen doen? Dat is een belangrijk vraagstuk waar wij de komende tijd mee aan de slag gaan.

Wat zou je tegen toekomstige collega’s willen zeggen?

In onze organisatie ben je breed inzetbaar en dat maakt dat je je kunt blijven ontwikkelen. Ondanks dat we groeien, zijn we in vergelijking met grotere gemeenten nog relatief klein. Daardoor ben je bij ons echt zichtbaar als medewerker. Doordat wij weinig managementlagen hebben, krijg je bij ons snel dingen voor elkaar. Genoeg redenen dus om bij ons te komen solliciteren!

Daniëlla

Inkoopadviseur

Samen met collega’s zoeken naar oplossingen, dat voelt goed en veilig

Wat doe je?

Ik ben inkoopadviseur en begeleid mijn collega’s bij het maken van keuzes bij hun inkoopprocessen. Dat kan een kleine aanschaf zijn, maar ook een grote Europese aanbesteding. Zo heb ik pasgeleden de meervoudig onderhandse aanbesteding Verzekeringsmakelaar afgerond. Ook heb ik een bijdrage geleverd aan de Europese aanbestedingen voor externe inhuur en een applicatie voor het zaak- en archiefsysteem. Daarmee kunnen de collega’s straks sneller en efficiënter werken. Ik vind het belangrijk dat we rechtmatig en doelmatig inkopen en let er goed op wat echt belangrijk is. Waar hebben de inwoners de meeste behoefte aan? Zo lever ik een bijdrage aan de toekomst van Waddinxveen en iedereen die er woont of werkt.

Wat vind je fijn aan het werken bij de gemeente Waddinxveen?

De kansen die de organisatie mij gegeven heeft! Ik begon in een tijdelijke functie, waarbij ik de facility manager voor een paar maanden heb vervangen. Zij was met zwangerschapsverlof. Ik vond het zo leuk dat ik na afloop direct heb gesolliciteerd op een interne vacature. Toen het nodig was om de inkoopkennis van het team uit te breiden, kreeg ik de kans om de opleiding Nevi 1 Professional te volgen. Na het afronden van deze opleiding begon ik direct als adviseur. Adviezen geven en collega’s ondersteunen bij hun inkoop. Dit werk past goed bij mij.

Wat zou je tegen toekomstige collega’s willen zeggen?

Bij de gemeente Waddinxveen krijg je veel kansen en kun je diverse projecten oppakken. Als ik ideeën heb om de inkoop bij de gemeente te versterken en verder uit te bouwen, wordt er echt naar me geluisterd. De lijnen zijn kort en de collega’s zijn toegankelijk, open en betrokken. De sfeer is zakelijk op een vriendelijke manier. Zeg wat je gaat doen en doe vervolgens wat je zegt. Als het toch niet lukt en je geeft het op tijd aan, dan zoeken de collega’s samen met jou naar oplossingen. Dat voelt goed en veilig. En zoals je aan mij kunt zien: je krijgt hier heel veel mogelijkheden.

Ron

Programmamanager duurzaamheid

Bij de gemeente Waddinxveen krijg je alle kansen

Wat doe je?

Ik ben programmamanager duurzaamheid. Mijn doel is om iedereen in de gemeente duurzaam te laten denken en werken. Iedereen kan (en moet) binnen zijn of haar vakgebied aan duurzaamheid bijdragen. Bij de gemeente zijn we onder andere bezig met de energietransitie,  de transitie naar de circulaire economie, klimaatadaptatie en biodiversiteit. 

Zo werken In de energietransitie aan energiebesparing en het tegengaan van energiearmoede voor inwoners en het vinden van alternatieven voor aardgas. Zo onderzoeken we of we restwarmte kunnen inzetten voor de glastuinbouw en het verwarmen van woningen. Ook maken we woonwijken steeds groener voor klimaatadaptatie en biodiversiteit. Deze ontwikkelingen zijn heel belangrijk voor het milieu en de maatschappij.

Wat vind je fijn aan het werken bij de gemeente Waddinxveen?

Ik heb veel vrijheid en flexibiliteit. Het is soms ook hard werken hoor! Maar ik heb er echt voor gekozen. Wat voor mij belangrijk is, is dat we samen bouwen aan een duurzame Waddinxveense samenleving. Ik ben er trots op hoe we dat met elkaar aan het doen zijn. Ik heb veel contacten met collega’s in de organisatie en ik kan al mijn vakkennis inzetten. Als je openstaat om ook dingen te doen buiten je eigen vakgebied krijg je alle kansen. Zo kun je jezelf blijven ontwikkelen. Bij onze gemeente ben je als zelf-starter echt op de juiste plek.

Wat zou je tegen toekomstige collega’s willen zeggen?

Voor starters of mensen met een paar jaar werkervaring is Waddinxveen een hele goede werkgever. Je krijgt bij ons te maken met alle onderdelen van het besturen van een gemeente. Dus ook met de wethouders en de gemeenteraad. Bovendien sta je dicht bij de burgers, dus heb je ook direct contact met de buitenwereld. Dat maakt het een ideale start als je ooit wilt overstappen naar een grotere gemeente of een andere overheidsorganisatie. Voor mensen met veel werkervaring is het interessant dat je vrijheid krijgt, een breed takenpakket hebt met veel verantwoordelijkheid. Plus de kans om jonge mensen te coachen en te begeleiden.

Carola

Communicatiemedewerker

Waddinxveen geeft mij ruimte om (persoonlijk) te groeien

Wat doe je?

Ik ben communicatiemedewerker en ondersteun de communicatieadviseurs bij kleine en grote projecten. Hiervoor maak ik berichten voor de website en sociale media en soms ook een themapagina voor de lokale krant of bewerk ik een video. Een aantal werkzaamheden komt elke dag of week terug zoals de publicaties voor officielebekendmakingen.nl, de gemeenterubriek voor de lokale krant en de mediamonitor. Ook werk ik aan interne projecten die de hele organisatie raken zoals digitale toegankelijkheid en een nieuwe website. Op dit moment ben ik bezig met de communicatiecampagne voor een nieuwe kinderburgemeester en een verkeersplan in Waddinxveen. Voor het verkeersplan heb ik het communicatieplan gemaakt en werk ik samen met collega’s en een externe organisatie. Erg interessante, leuke en afwisselende onderwerpen om mee bezig te zijn. 

Wat vind je fijn aan het werken bij de gemeente Waddinxveen?

Collega’s stimuleren mij elke dag opnieuw door hun enthousiasme, hun inzet en de manier waarop we met elkaar omgaan en samenwerken. Waddinxveen geeft mij ruimte om (persoonlijk) te groeien én zorgt ervoor dat ik uit mijn comfortzone stap. Zo heb ik in oktober 2021 een week vol activiteiten georganiseerd voor collega’s om digitale toegankelijkheid op de kaart te zetten. Hoogtepunt die week was de komst van cabaretier Vincent Bijlo die ik had gevraagd om collega’s en pers meer te vertellen over dit onderwerp. Ik ben nog steeds trots op wat ik bereikt heb die week. En heel blij dat gemeente Waddinxveen mij die kans heeft gegeven!

Wat zou je tegen toekomstige collega’s willen zeggen?

Ik ben aangenomen toen ik hoogzwanger was en vond dat heel bijzonder. Dit geeft gelijk aan hoe de gemeente Waddinxveen als organisatie is; persoonlijk, betrokken en met veel vertrouwen in hun medewerkers. De lijnen zijn kort, waardoor het altijd prettig samenwerken is. De organisatie is flexibel en ik kan daardoor over het algemeen zelf bepalen of ik thuis of op kantoor werk. En dat is erg fijn met jonge kinderen thuis! Gemeente Waddinxveen heeft aandacht voor mij en biedt volop kansen voor mijn toekomst!

Alexandra 

Jurist

Voelde mij snel thuis bij de gemeente Waddinxveen

Wat doe je?

Ik ben jurist en geef juridisch advies aan bijna alle teams van de gemeente. Ik zie thema’s voorbijkomen als aanbestedingsrecht, duurzaamheid, vastgoed en openbare ruimte. Dat maakt mijn werk heel divers. Momenteel houd ik me bezig met de Algemene plaatselijke verordening. Daarvoor verzamel ik input bij de teams, ik begeleid het bestuurlijke traject en schrijf het collegevoorstel. Ook bereid ik het voorstel voor de raad voor. Het is leuk en afwisselend werk, geen week ziet er hetzelfde uit. Straks ga ik me verdiepen in het sociaal domein: de WMO, Jeugdwet en Participatiewet. Ik vind het mooi om ervoor te zorgen dat besluiten en regels juridisch juist zijn.

Wat vind je fijn aan het werken bij de gemeente Waddinxveen?

Mijn start bij de gemeente verliep erg prettig. Ik had een goed introductieprogramma en een mentor.  Die heeft mij uitstekend begeleid. In het eerste jaar had ik elke drie maanden een één-op-één gesprek met mijn manager. Om over mijn werk te praten, maar ook over hoe het met mij ging en wat ik nodig had. Daardoor voelde ik me al snel thuis in Waddinxveen. Ik heb veel vrijheid in hoe ik mijn werk doe en een goede werk-privé balans. De collega’s zijn heel toegankelijk en de lijnen zijn kort. Dat werkt heel prettig!

Wat zou je tegen toekomstige collega’s willen zeggen?

In Waddinxveen krijg je veel gelegenheid om je werk professioneel te doen. Het is interessant omdat je vaak van A tot Z bij zaken betrokken bent. Als je aangeeft dat je meer verdieping wilt op een onderwerp, kun je een opleiding volgen. Daarnaast kun je extra dingen doen. Ik zit in een werkgroep die meedenkt over de uitvoering van het organisatieplan. Een mooie manier om collega’s van andere teams beter te leren kennen en feeling te houden met iedereen. En aan het eind van de week is er altijd tijd voor een ontspannen borrel met de collega’s.

Hans, Specialist administratie en jaarrekening

Door de gemoedelijke werksfeer, de korte lijnen en de omvang van de gemeente Waddinxveen, onderscheidt de gemeente zich van andere grotere gemeenten. Dat maakt werken voor Waddinxveen juist zo bijzonder.

Said, Adviseur Verbijzonderde Interne Controle en Processen

Gemeente Waddinxveen is een mooie organisatie, centraal gelegen met aardige meewerkende collega’s. We werken met korte lijnen, dat maakt het samenwerken veel makkelijker. Werkplezier, uitdaging, flexibele werktijden zijn redenen waarom ik graag bij de gemeente werk.

Wilco, adviseur ruimtelijke ordening

Waar ik mijn werkgeluk bij de gemeente uit haal is dat ik de vrijheid krijg om mijn werk in te delen hoe het mij uitkomt, de leuke gesprekken met collega’s en ben zeer tevreden met mijn salaris!