Pera, Adviseur Business Intellegence

Gemeente Waddinxveen is voor mij een warm bad

Pera

Wat doe je voor werk?

Na mijn traineeship ben ik in dienst gekomen als Adviseur Business Intelligence. Ik adviseer over (het gebruik van) data en over hoe data kan bijdragen aan het creëren van publieke waarde. De vraagstukken lopen uiteen van wonen en jeugdzorg tot aan verkiezingen; eigenlijk alles waar data bij komt kijken. Met onze data krijgen we niet alleen inzicht in getallen, maar kunnen we ook verbanden leggen en voorspellen. Collega’s gebruiken mijn product, zoals een dashboard of rapportage, bijvoorbeeld om beleid te maken.

Waar ben je trots op?

Een belangrijk thema binnen onze gemeente is wonen. Samen met de collega’s van team Wonen hebben we een dashboard gemaakt waarmee we kunnen zien hoeveel woningen er in Waddinxveen zijn, wat voor type woningen dat zijn, wie er verhuist naar Waddinxveen, wie Waddinxveen verlaat, enzovoorts. We hebben het dashboard gepresenteerd aan de gemeenteraad en dat werd heel goed ontvangen.

Een andere uitdaging binnen onze gemeente is sturen op kosten. Samen met de collega’s van het Sociaal Domein hebben we een dashboard gebouwd waar we meer inzicht krijgen op Jeugdzorg. Om hoeveel cliënten gaat het, wat voor cliënten zijn het en wat voor zorg krijgen zij? Hiermee hebben we ook in kaart kunnen brengen wanneer er te veel geld is betaald aan een zorgaanbieder. Op deze manier hebben we geld kunnen besparen als gemeente. Dat het resultaat hiervan zo tastbaar is, maakt mijn werk ontzettend interessant. En dat collega’s ook steeds meer gebruik maken van de producten die wij opleveren, maakt het extra leuk.

Vanuit het collegeprogramma worden verschillende doelen opgesteld. We zien steeds vaker dathet daarin ook gaat over de monitoring van bepaalde doelen. Zo willen we drie vierkante meter per inwoner aan openbaar groen groeien komend jaar. Samen met de collega’s van geo-informatie hebben we een monitor gemaakt, die binnenkort wordt gepresenteerd aan de gemeenteraad. Met deze monitor kan je live zien hoeveel vierkante meter groen we hebben per inwoner.

Zoals je merkt zijn de onderwerpen waarmee ik te maken krijg heel divers. Dat maakt mijn werk ook zo uitdagend. Om een goede analyse te kunnen maken, moet ik me echt verdiepen in een bepaald onderwerp. Zo kom ik heel veel te weten over de verschillende opdrachten waar mijn collega’s mee bezig zijn.

Waarom werk je graag bij de gemeente Waddinxveen?

Ik krijg van mijn werkgever veel vrijheid en verantwoordelijkheid. Het leuke is dat ik van het begin tot het eind betrokken ben bij het datavraagstuk. Ik achterhaal niet alleen de informatiebehoefte; ook doe ik de technische uitvoering. Daardoor heb ik me goed ontwikkeld. Verder geeft de gemeente Waddinxveen mij veel ruimte om te werken waar en wanneer ik dat wil. Die flexibiliteit is heel fijn. Ook heb ik een fijne band met mijn collega’s. Iedereen is heel open en je kan altijd bij elkaar terecht met vragen, ook bij senior collega’s. We stappen gemakkelijk op elkaar af. Het voelt voor mij als een warm bad. Regelmatig heb ik een overleg met mijn teamcoach en mijn leidinggevende. Met mijn teamcoach bespreek ik vooral werkinhoudelijke dingen en met mijn manager mijn persoonlijke ontwikkeling. Zo heb ik pas een opleiding gevolgd en de kennis die ik nu opdoe, deel ik met collega’s. Zij kunnen dit ook weer gebruiken in hun werk.