Monique, HR Adviseur

Het is belangrijk dat onze collega’s niet alleen focussen op de eindbestemming, maar ook genieten van de reis

Monique

Kun je meer vertellen over jouw werk als HR Adviseur?

Ik ben sparringpartner voor de leidinggevenden voor alle personele zaken. Dat is een breed terrein: zo adviseer ik bijvoorbeeld over werving & selectie, inschaling van functies en vraagstukken over medewerkers. Verder ben ik vraagbaak voor medewerkers op HR-gebied en vervul ik de rol van preventiemedewerker. Mijn takenpakket is dus heel divers en dat maakt het juist zo leuk. Sinds 2003 heb ik diverse HR rollen gehad. Door de ervaring die ik heb opgebouwd, weet ik goed hoe ik dingen moet aanpakken.

Wat maakt dat je al 10 jaar met plezier bij de Gemeente Waddinxveen werkt?

In exitgesprekken geven vertrekkende collega’s vaak aan dat zij weggaan omdat zij zich verder willen ontwikkelen en in andere keukens willen kijken. Maar deze keuken past bij mij: de cultuur en grootte van de gemeente spreken mij aan. Hier ken ik iedereen bij naam, ook al begint dat wel een uitdaging te worden nu we zo aan het groeien zijn. De sfeer is informeel en de lijnen zijn kort. Wat ik bovendien leuk vind, is dat de functies hier over het algemeen breed zijn ingestoken en je als het ware “je eigen toko” kunt hebben.

Binnen deze organisatie krijg je mogelijkheden om nieuwe dingen uit te proberen, zelfs als dit buiten je eigen vakgebied ligt. Ook ik heb daar weleens behoefte aan. Laatst kwam er een kans voorbij om De Unie, een voormalig hotel in Waddinxveen, in te richten voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. De gemeente zocht daar een projectleider voor. Dit was een uitdagend project. In korte tijd heb ik, met de hulp van een hoop collega’s en vrijwilligers, ervoor gezorgd dat alle ruimten werden ingericht. Door mijn functie als HR Adviseur heb ik een groot netwerk en het was leuk om mijn contacten op een andere manier dan gewoonlijk in te schakelen. Ik merkte in dit project hoe collegiaal we naar elkaar zijn en hoe snel we in een kleine gemeente met elkaar kunnen schakelen. En het resultaat mag er zijn: alle ruimten waren op tijd klaar en zagen er netjes uit. Er wonen nu zo’n 50 vluchtelingen.

Wat staat er nog op jouw bucketlist om te doen bij de gemeente Waddinxveen?

We zijn nu bezig om een vitaliteitsprogramma uit te denken en dat vind ik heel leuk om te doen. Ons managementteam vindt het ook belangrijk dat wij hier als organisatie aandacht aan besteden. En terecht: je medewerkers vormen je belangrijkste kapitaal. Als zij zich vitaal en gelukkig voelen op het werk, kunnen zij hun werk nog beter doen voor de inwoners van Waddinxveen.

Verder vind ik het belangrijk om in deze groeiende organisatie het familiegevoel te behouden. We zijn als organisatie ontzettend ambitieus en dat zorgt er weleens voor dat we vooral heel druk met ons eigen werk zijn. Ik vind het belangrijk dat onze collega’s niet alleen focussen op de eindbestemming, maar ook genieten van de reis. Ook het managementteam vindt dit belangrijk. Daarom heeft een aantal medewerkers de ruimte gekregen om hiermee aan de slag te gaan. Eén van hun uitdagingen is bijvoorbeeld om uit te denken hoe we de verbinding met elkaar houden in deze groeiende organisatie. Ontspannende activiteiten zoals teamuitjes en borrels kunnen daarbij helpen, maar we willen vanuit HR ook vooruitstrevend zijn in ons HR-beleid. Hoe kunnen we onze collega’s faciliteren om goed hun werk te kunnen doen? Dat is een belangrijk vraagstuk waar wij de komende tijd mee aan de slag gaan.

Wat zou je tegen toekomstige collega’s willen zeggen?

In onze organisatie ben je breed inzetbaar en dat maakt dat je je kunt blijven ontwikkelen. Ondanks dat we groeien, zijn we in vergelijking met grotere gemeenten nog relatief klein. Daardoor ben je bij ons echt zichtbaar als medewerker. Doordat wij weinig managementlagen hebben, krijg je bij ons snel dingen voor elkaar. Genoeg redenen dus om bij ons te komen solliciteren!