Omgevingswet en participatie

De Omgevingswet geeft inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties meer ruimte om actief mee te denken over ontwikkelingen in Waddinxveen. Deze wet regelt dat de persoon die het initiatief neemt voor het plan, verantwoordelijk is om de omgeving bij het plan te betrekken. Dit noemen we participatie.

Participatie door de gemeente

Als de gemeente de omgevingsvisie of het omgevingsplan aanpast, dan worden inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties (en andere bestuursorganen) bij de voorbereiding betrokken. Stelt de gemeente de wijziging van de omgevingsvisie of het omgevingsplan vast? Dan moet in het besluit staan of er participatie is geweest en wat met de resultaten is gedaan.

Participatie door de aanvrager

Voor het uitvoeren van activiteiten, zoals bouwen en het uitvoeren van activiteiten die staan in het omgevingsplan, moet vooraf toestemming worden gevraagd. Dit kan door het aanvragen van een omgevingsvergunning. De initiatiefnemer vraagt de vergunning aan. De omgevingswet moedigt de initiatiefnemer aan om de omgeving in dit plan te betrekken door participatie te organiseren. De initiatiefnemer kan een inwoner, bedrijf of maatschappelijke organisatie zijn. Bekijk de handleiding om te weten wat de gemeente van u aan participatie verwacht bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning.

Wanneer is participatie verplicht?

Participatie is in twee gevallen verplicht:

  1. Bij een aanvraag voor een omgevingsvergunning voor een buitenplanse omgevingsplanactiviteit die niet overeenkomt met de Omgevingsvisie of andere door de gemeenteraad vastgestelde kaders.
  2. Als het college van burgemeester en wethouders of de gemeenteraad oordeelt dat het plan politiek en/of maatschappelijk gevoelig is.

Valt uw plan niet binnen een van deze onderdelen? Dan raden wij aan om toch participatie in te zetten! Gebruik hiervoor de handleiding.