De Startbuurt GVPH

Groenswaard, Vondelwijk en Peter Zuidlaan en Horstenbuurt vormen samen de startbuurt (GVPH). Dit is de eerste buurt in gemeente Waddinxveen waar we onderzoeken of de buurt in 2035 aardgasvrij kan zijn. In 2024 gaat de gemeente inwoners van deze wijk informeren, en met hen in gesprek. We bespreken bijvoorbeeld de andere, duurzame oplossing in plaats van aardgas en vragen aan de inwoners van de startbuurt om een voorkeur uit te spreken voor één van de andere, duurzame oplossingen. Zo weten we met z’n allen waar we naartoe werken en wat we kunnen doen om ons voor te bereiden op een aardgasvrije toekomst.

Waarom is dit de startbuurt?

De startbuurt bestaat voornamelijk uit woningen die gebouwd zijn tussen 1946 – 1974. In de buurt staan ook een aantal woningen die gebouwd zijn voor 1940 en nieuwbouwwoningen. Bij elkaar staan er in de startbuurt ongeveer 3.500 gebouwen waarvan ruim 3.400 woningen. Ongeveer de helft van de woningen heeft een energielabel gelijk aan of slechter dan D. De hoogbouw maakt grote delen van de startbuurt kansrijk voor een collectieve oplossing. Dit geeft genoeg reden om in GVPH het gesprek met de inwoners te starten om de andere, duurzame oplossingen in plaats van aardgas samen verder te verkennen.

De komende twee jaar gaan we in gesprek

In 2024 willen we samen met de inwoners, ondernemers en andere eigenaren van gebouwen zoals de woningcorporatie Woonpartners in gesprek gaan over een andere, duurzame oplossing in plaats van aardgas. De gemeente trekt het proces en organiseert bijeenkomsten, werkgroepen en is wekelijks aanwezig in de wijk om het gesprek aan te kunnen gaan met inwoners. In 2025 vragen we u een voorkeur uit te spreken voor een van de andere, duurzame oplossingen in plaats van aardgas die kansrijk zijn voor de startbuurt. Uiterlijk eind 2026 ligt er een plan waarin we aangeven hoe de inwoners in de buurten GVPH van het aardgas af willen. Voor de uitvoering is 8 jaar gereserveerd. Dit betekent dat de laatste woningen in GVPH uiterlijk in 2034 van het aardgas gaan.

Veelgestelde vragen

In 2024 starten we met communicatie en participatie in de buurten GVPH. We informeren de inwoners over welke andere opties dan aardgas er zijn, en gaan met hen in gesprek. We ontdekken graag welke vragen er zijn, en waar bijvoorbeeld meer onderzoek naar gedaan moet worden voordat u een voorkeur kunt uitspreken.

In 2025 vragen we u een voorkeur uit te spreken voor een van de andere, duurzame oplossingen in plaats van aardgas die kansrijk zijn voor de startbuurt. We proberen u zoveel mogelijk te ondersteunen bij het uitspreken van een voorkeur zodat u de beste opties kiest voor uw situatie.

Uiterlijk eind 2026 ligt er een plan waarin we aangeven hoe de inwoners in de buurten GVPH van het aardgas af willen. Voor de uitvoering is 8 jaar gereserveerd. Dit betekent dat de laatste woningen in GVPH uiterlijk in 2034 van het aardgas gaan. Waar in GVPH we beginnen met het aardgasvrij maken en of we sneller kunnen is nog niet duidelijk. 

Het Rijk heeft bepaald dat vanaf 2026 het verplicht is om bij het vervangen van de cv-ketel een hybride warmtepomp te nemen. Dat is op een aantal uitzonderingen na. Een hybride warmtepomp is een combinatie van een cv-ketel op aardgas met een elektrische warmtepomp. Hiermee bespaart u fors op aardgas en krijgt u een lagere energierekening.

In een aantal gevallen zijn woningen uitgezonderd om een hybride ketel te nemen:

  • Als u in een monument woont.
  • In gestapelde bouw, zoals appartementen en flats.
  • Wanneer binnen 10 jaar uw buurt overgaat op een collectieve oplossing, zoals een warmtenet.

Het doel voor GVPH is om voor 2034 van het aardgas te zijn. Voor 2026 weten we inwoners kiezen voor een collectiefwarmtenet of individuele warmtepompen.

Een warmtenet (en groen gas of individuele oplossing aan de westelijk rand van het gebied).

We kunnen niet allemaal tegelijk van het aardgas af. Dat gebeurt buurt voor buurt. Lees meer informatie over de andere buurten in Waddinxveen.

U kunt zich opgeven om mee te denken in de Werkgroep Aardgasvrij. Dat kan via dit het inschrijfformulier. Wij komen vanaf mei 2024 fysiek bij elkaar om gezamenlijk tot antwoorden te komen over vragen die er in de buurten spelen.

Wilt u liever op de hoogte blijven van de ontwikkelingen? Dan kunt u zich opgeven voor de digitale nieuwsbrief om regelmatig informatie te ontvangen. Als u een vraag heeft kunt u deze ook altijd stellen. Dat kan via deze manieren (telefoon, locatie, email).

Ook huurders zijn van harte welkom om mee te praten en geïnformeerd te worden over de verschillende mogelijkheden om aardgasvrij te worden. Als huurder is uw verhuurder degene die een keuze moet maken hoe uw woning in de toekomst verwarmt moet worden. Ook dit gesprek willen wij graag met u en uw verhuurder voeren.

Tijdens het maken van plannen en bedenken van andere, duurzame oplossingen in plaats van aardgas kunt u ook al zelf aan de slag. U hoeft hiervoor niet af te wachten wat het eindresultaat is. Wilt u weten wat dit betekent voor uw buurt en uw huis? Vul dan de vragenlijst voor Advies warmtetransitie in. U krijgt dan gratis advies via de e-mail. Daarin staat wat en wanneer er in uw buurt iets gaat gebeuren. Ook krijgt u informatie over de mogelijkheden om uw woning te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan het isoleren van uw woning of vervangen van uw kooktoestel voor inductie.