Kamerverhuur, woningverhuur, woningsplitsing en opkoopbescherming

Het verhuren van kamer(s) in een woning is niet toegestaan omdat dit niet in het omgevingsplan staat. Alleen met toestemming is het mogelijk om van het omgevingsplan af te wijken. Die toestemming krijgt u alleen wanneer u een ‘persoonsgebonden omgevingsvergunning’ hebt aangevraagd.

U moet voldoen aan voorwaarden om de vergunning te krijgen

Die vergunning vraagt de eigenaar/verhuurder van de woning aan die de kamer(s) wil verhuren. Heeft u de vergunning ontvangen, dan kunt u kamers verhuren.

De regels en voorwaarden hierover leest u op Overheid.nl

De vergunning vraagt u aan bij de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) via het Omgevingsloket online. Meer informatie vindt u op de website van de ODMH.

Heeft u vragen over een vergunning voor kamerverhuur dan kunt u bellen naar de Omgevingsdienst Midden Holland (ODMH) via telefoonnummer 088 54 50 001.

Nee, er is op dit moment geen opkoopbescherming van kracht in Waddinxveen. Dat betekent dat wij in onze huisvestingsverordening geen opkoopregels hebben staan. De huisvestingsverordening is nog geldig tot en met juli 2027. Daarna wordt opnieuw gekeken of we de regels gaan aanscherpen. Om een opkoopbescherming in te voeren, moeten er goede redenen zijn. Op dit moment verwachten we niet dat deze op Waddinxveen van toepassing zullen zijn.

U mag dus uw woning verhuren ( aan 1 huishouden ) zonder toestemming van de gemeente.

U mag uw eigen woning zonder toestemming van de gemeente verhuren aan 1 huishouden. U mag een woning niet verhuren aan meerdere huishoudens, bijvoorbeeld door het verhuren van kamers aan meerdere personen, dit in strijd met het bestemmingsplan.

Huurt u een particulieren huurwoning en heeft u een klacht over uw verhuurder of verhuurbemiddelaar?

Bij het gemeentelijke meldpunt kunt u terecht met signalen en klachten over ongewenste verhuurpraktijken, zoals woondiscriminatie, intimidatie, onredelijke servicekosten en een te hoge borg. U kunt anoniem en kosteloos een melding maken. Huurteam Steenvlinder neemt u melding in behandeling.

Alle informatie staat op onze pagina: meldpunt particuliere huurders

Wij hebben geen losse beleidsregels over woning splitsen vastgesteld. Elke aanvraag wordt apart beoordeeld.

Een aanvraag kan ingediend worden bij de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) via het Omgevingsloket. Meer informatie staat op de website van de ODMH.  Heeft u vragen over het indienen van een aanvraag, dan kunt u bellen met de ODMH telefoon: 088 54 50 001