Een jaar Klimaatburgemeester van Waddinxveen, wie gaat Ton opvolgen?

Dit nieuwsbericht is verlopen.
21 september 2023, 17:19
Klimaatburgemeester Ton in Waddinxveen

Zeg je duurzaamheid in Waddinxveen, dan zeg je Ton Vreeburg. Als bestuurslid van WaddGroen, medeoprichter van de energiecoöperatie en sinds vorig jaar Klimaatburgemeester zet Ton zich in om Waddinxveen duurzaam te maken. Na een jaar wil hij het stokje hopelijk in oktober doorgeven aan zijn opvolger. Nu het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) nieuwe Klimaatburgemeesters zoekt, is dit een goed moment om met Ton terug kijken.

Als Klimaatburgemeester bepaal je zelf waar je mee aan de slag wilt

Een bericht op Facebook van het ministerie was genoeg om Ton aan te moedigen. Het hielp ook dat een vriend van hem Klimaatburgemeester was in Zwijndrecht en erg enthousiast was. Wat Ton vooral aantrok, is dat je als Klimaatburgemeester zelf mag bepalen waar je je op richt. Er zijn geen verplichte taken, zoals Ton zelf zegt.

Dus, zo gezegd, zo gedaan. Na zijn aanmelding werd Ton de Klimaatburgemeester van Waddinxveen. Hij kreeg toegang tot een website met informatie en waar Klimaatburgemeesters met elkaar kunnen praten. Samen met de gemeente Waddinxveen besprak hij waar hij aan wilde werken. Ton zegt:

We hebben plannen gemaakt om met duurzame energie aan de slag te gaan. Dat past beter bij mijn interesses. Groen en biodiversiteit zijn zeker belangrijk, maar minder mijn ding

De energiebespaarbus op de markt

Een Klimaatburgemeester zoekt de inwoners op

Ton ontdekte al snel dat een goede Klimaatburgemeester de inwoners moet opzoeken. Dus dat deed hij. Hij organiseerde acties op de markt om inwoners te vertellen over de voordelen van het verduurzamen van hun huis. Hij gebruikte ook regelmatig de energiebespaarbus. In deze bus konden inwoners ervaren wat isolatie of een warmtepomp doet.

Ton merkte dat er op deze dagen veel interesse was van inwoners.  De hoge energieprijzen zorgden hier ook voor. Er was veel vraag naar informatie over kleine maatregelen. Bijvoorbeeld ledlampen of tochtstrips. Ton zegt:

Er waren ook veel mensen die al bezig waren met verduurzamen. We merkten dat inwoners veel positieve energie hadden, wat me aangenaam verraste. Het viel me ook op dat het verlagen van de energierekening niet de enige reden was. Comfort is ook erg belangrijk.

Hoe ga je om met negatieve reacties?

Ton: Meer dan 90% van de mensen die ik spreek willen iets doen aan duurzaamheid. Ze snappen dat er iets moet gebeuren. Ik gebruik vooral mijn energie om hen te helpen. Soms gaat het om grotere maatregelen zoals isolatie. Maar ook om kleine manieren om thuis energie te besparen.”

Ton denkt niet dat de prijzen weer teruggaan naar hoe ze hiervoor waren. Energie blijft duur. Verduurzamen is altijd een goed idee. Alleen is Ton niet echt van het “moeten”. De tip van Ton is dan ook te zoeken naar natuurlijke momenten om je woning te verduurzamen. Ga je bijvoorbeeld verbouwen, zet dan ook wat geld apart om je woning te isoleren. Nieuwe CV nodig? Denk dan ook eens aan een (hybride) warmtepomp. En maak gebruik van de leningen en subsidies die nu beschikbaar zijn.

Nieuwe Klimaatburgemeester, blijf jezelf!

Voor de opvolger wil Ton ook nog wat goede tips meegeven. Het belangrijkste is dat je vooral jezelf blijft. Dus als je aan de slag wil met groen en biodiversiteit dan kan dat. De onderwerpen zijn (bijna) eindeloos. Daarom geeft Ton ook mee dat de nieuwe Klimaatburgemeester contact moet zoeken met de gemeente om te kijken waar de gemeente op dat moment mee bezig is. En als Klimaatburgemeester sta je er nooit alleen voor. Er zijn in Nederland ongeveer 200 Klimaatburgemeesters die met elkaar op een forum kennis delen en van elkaar leren.