Ecologen doen onderzoek naar vleermuizen en vogels in Waddinxveen

4 juni 2024, 11:33

Wist u dat er in de muren van uw huis vogels en vleermuizen kunnen wonen? Gelukkig kan dit geen kwaad voor u of uw huis. Veel van deze diersoorten zijn zelfs beschermd. Om te weten te komen waar deze dieren wonen, doen ecologen van de organisatie Habitus onderzoek op straat in opdracht van de gemeente Waddinxveen. Hierdoor kan het zijn dat u deze ecologen onderzoek ziet doen. Zij doen dit tot eind september 2024.

Waarom is het nodig om te weten waar deze soorten wonen?

In huizen kunnen beschermde vogels en vleermuizen leven zonder dat u het weet. Als u de muren van uw huis wilt isoleren, moet u zeker weten dat deze dieren niet in uw muur zitten. Door isolatie kunnen dieren verjaagd of gedood worden en verdwijnen hun nesten. Dit moeten we voorkomen. Vleermuizen en vogels zijn namelijk erg belangrijk voor de natuur. Zij eten bijvoorbeeld veel insecten, waardoor we minder last hebben van insectenplagen. Als een bedrijf uw huis isoleert en er leven toch dieren in, overtreedt u de Wet Natuurbescherming.

De gemeente Waddinxveen en de ecologen van Habitus doen onderzoek

Als u uw spouwmuren wilt isoleren, is het in heel Nederland verplicht om te onderzoeken of er geen beschermde dieren in uw muren leven. Dit onderzoek kost u veel tijd en geld. Om onze inwoners te helpen, doen wij onderzoek met de ecologen van Habitus naar alle woningen in de bebouwde kom. Met de resultaten van dit onderzoek maken wij een SoortenManagementPlan. Soms ook wel verkort tot SMP.

Wij verwachten dat dit plan in 2025 klaar is. In dit plan staat hoe gebouwen geïsoleerd worden zonder dat we beschermde dieren doden. U hoeft zelf geen onderzoek te doen. Hierdoor bespaart u veel tijd en geld. Met het SoortenManagementPLan krijgt de gemeente een vergunning van de provincie Zuid-Holland die het mogelijk maakt om woningen te isoleren.

Wat merkt u daarvan?

Habitus B.V. doet op dit moment onderzoek naar de plekken waar beschermde vogels en vleermuizen in gebouwen leven. Hierdoor kan het zijn dat u tot eind september 2024 ecologen van Habitus ziet lopen of fietsen. Ze bekijken huizen, gebouwen en de omgeving. Dit is in de nacht of in de vroege ochtend omdat vleermuizen nachtdieren zijn.

Veel gestelde vragen

Wilt u meer weten? Bekijk dan de pagina met Veel gestelde vragen.