Denk mee over voorlopig ontwerp Plasweg

Dit nieuwsbericht is verlopen.
19 juni 2024, 16:29

Tot 16 juli kunt u een reactie geven op het voorlopig ontwerp van de Plasweg. De Plasweg is een belangrijke historische weg. De bomen, het sluipverkeer en het achterstallig onderhoud vormen nu een probleem voor deze negentiende-eeuwse weg. Daarom werken we aan een nieuwe inrichting voor de toekomst. We hebben hiervoor een voorlopig ontwerp gemaakt.

Meedenken kan op verschillende manieren

U kunt uw mening geven op de projectpagina van Waddsup door te klikken op ‘plaats je idee’. Of stuur een e-mail naar plasweg@waddinxveen.nl. Kunt u het ontwerp niet online bekijken? Dan kunt u het ontwerp bekijken bij de receptie in het gemeentehuis. U hoeft hiervoor geen afspraak te maken.

We vervangen de weg

We hebben onderzocht welke onderhoudswerkzaamheden nodig zijn. Uit het onderzoek blijkt dat de wegconstructie voor het grootste deel kapot is en dus vervangen moet worden.  

stuk steen dat een resultaat van een boring in de weg is. Het stuk beton laat zien hoe stevig de weg is.
stuk steen dat een resultaat van een boring in de weg is. Het stuk beton van een paar centimeter is opgeboord. Deze laat zien hoe stevig de weg is.
Stukken wegdek van het asfalt- en constructieonderzoek Plasweg

De helft van de bomen aan de Plasweg blijft staan

Dit geldt voor 148 van de 299 bomen. We moeten 151 bomen weghalen. Dit komt door twee redenen. Voor 133 bomen geldt dat ze binnen 1 tot 5 jaar doodgaan. Ze zijn ziek door essentaksterfte en zwamaantastingen. Daarnaast kunnen 18 bomen niet blijven staan door de werkzaamheden aan de weg.

Aantal bomen op de Plasweg

Bomen PlaswegOp dit momentBlijven staanWorden verwijderd
Jonge bomen44386
Halfwas bomen1418853
Volwassen bomen1142292
Totaal299148151
In de tabel staan 3 categorieën bomen: jonge bomen, halfwas bomen en volwassen bomen. Dit zijn de bomen die op de Plasweg staan. Van de 299 bomen die er nu staan, blijven er 148 staan. 151 worden verwijderd.

We herstellen de laanstructuur

De bomen die we moeten verwijderen, vervangen we door nieuwe bomen. We vullen ook de lege plekken in de laanstructuur op door nieuwe bomen te planten. Op sommige plekken gaat het om bomen die tot 8 meter hoog worden. Dit komt door de kabels en leidingen die in grond liggen.

De hoogte van de bomen op de Plasweg in de toekomst

Hoogte bomen PlaswegToekomstBlijven staanNieuwe bomen planten
Meer dan 15 meter hoog295110185
tot 8 meter hoog14838110
Totaal443148295
In de toekomst staan er 295 bomen langs de Plasweg die meer dan 15 meter hoog worden. En 148 bomen die tot 8 meter hoog worden.

We maken de weg een 30 kilometer weg

Hiervoor nemen we verschillende maatregelen. We maken de weg smaller en brengen een streetprint aan op het nieuwe asfalt. Een streetprint is een afdruk op het asfalt die eruitziet als klinkers. Ook plaatsen we grasbetontegels en nemen we maatregelen om het verkeer langzamer te laten rijden.  Door de weg anders in te richten, zorgen we ervoor dat verkeer minder hard kan rijden. Fietsers, wandelaars en bestemmingsverkeer passen zo goed bij elkaar. Er komt nieuwe straatverlichting die past bij een 30 kilometer-weg.

U ziet een print op het asfalt dat eruitziet als een klinkerverharding. We noemen dit een streetprint. Daarnaast ziet u witte tegels van beton waar gras doorheen groeit. Dat zijn grasbetontegels.
Voorbeeld van een inrichting van een 30 kilometer-weg