Iemand anders voor u laten stemmen (verkiezingen)

Kunt u zelf niet stemmen omdat u bijvoorbeeld ziek of in het buitenland bent? Dan kunt u iemand anders voor u laten stemmen door iemand te machtigen: dit heet een volmacht. Dit kunt u online regelen via onderstaande knop, via uw stempas (achterkant invullen) of via het volmachtformulier.

Volmachtformulier (pdf) downloaden

Met een onderhandse volmacht kunt u iemand machtigen die ook in Waddinxveen woont en een stempas heeft ontvangen voor deze verkiezing. Als u iemand wil machtigen voor de waterschapsverkiezing moet de gemachtigde ook in hetzelfde waterschap wonen. 

Voor de onderhandse volmacht vult u de achterkant van uw stempas in. Doe dit samen met de persoon die u wilt machtigen. Dan weet u zeker dat u de gewenste persoon machtigt.

Het is belangrijk dat u en de gemachtigde allebei tekenen. U geeft de persoon die u machtigt uw stempas en een kopie van uw identiteitsbewijs mee. De gemachtigde laat in het stembureau een eigen identiteitsbewijs en de kopie van uw identiteitsbewijs zien. De gemachtigde mag alleen voor u stemmen als hij/zij op dat moment ook zelf stemt.

Het geven van een onderhandse volmacht kan tot en met de dag van de verkiezingen op 15 maart. 

Heeft u uw stempassen ontvangen? Dan geeft u uw stempassen aan iemand anders die in de Provincie Zuid-Holland en in hetzelfde waterschap woont. Dit heet een onderhandse volmacht. U vult de achterkant van uw stempassen in en zet een handtekening. Vergeet niet aan de persoon die voor u gaat stemmen ook een kopie van uw legitimatiebewijs mee te geven. Een foto van uw legitimatiebewijs op de smartphone van de persoon die u hebt gemachtigd mag ook.

U kunt maximaal voor 2 personen met volmacht stemmen. Daarnaast kunt u ook zelf stemmen.

Als u voor iemand wil stemmen met een volmacht, kan dit alleen als die persoon ook in dezelfde provincie en hetzelfde waterschap woont.

Voor deze verkiezingen ontvangen de kiezers 2 stempassen: 1 voor de provincie en 1 voor de waterschappen. Als u voor iemand anders stemt, heeft u ook voor beide stempassen een volmacht nodig.
Voorbeeld: als u voor 2 personen met een volmacht stemt en voor u zelf stemt, brengt u 6 stemmen uit. 3 keer voor de provincie en 3 keer voor waterschap.

U vult het papieren volmachtformulier (L8) samen in

  • print het formulier;
  • vul het volmachtformulier in door uzelf en door degene die u machtigt;
  • degene die u machtigt en uzelf ondertekenen het formulier;
  • stuur het formulier naar de gemeente per post of lever het in op het gemeentehuis.
  • Uw eigen identiteitsbewijs en een kopie van het identiteitsbewijs van de persoon waarvoor u stemt. Dit mag maximaal 5 jaar verlopen zijn.
  • Uw ingevulde en ondertekende stempas of een ingevuld volmachtbewijs.