Noordkade
De Noordkade is moeilijk te bereiken voor vrachtverkeer en de gebouwen zijn toe aan vernieuwing. Een aantal bedrijven wil verhuizen en daardoor wordt het mogelijk om nieuwe woningen te bouwen. De gemeente werkt aan plannen om het bedrijventerrein aan de Noordkade te veranderen in een woon-werkgebied. Samen met de eigenaren van de drie grootste ontwikkellocaties is een stedenbouwkundige visie opgesteld. In 2022 is de visie vastgesteld door de gemeenteraad. Vanaf die tijd zijn er gesprekken gevoerd met eigenaren en ontwikkelaars en heeft de gemeente hard gewerkt om het project financieel haalbaar te maken. Dit heeft onder meer voor gezorgd dat de gemeente de Woningbouwimpuls subsidie heeft ontvangen. Op 16 oktober 2024 heeft de raad ingestemd met de financiële afspraken voor de ontwikkeling van het gebied.
Aantrekkelijk woon-werkgebied: bedrijven maken ruimte voor 1.500 woningen
Landelijk, maar ook in Waddinxveen is er veel behoefte aan nieuwe en betaalbare woningen. In de stedenbouwkundige visie is ruimte voor ongeveer 1.500 nieuwe woningen aan de Noordkade. Hiervan is ongeveer 40 procent midden- en sociale huur. Alle bestaande woningen, monumenten en gebouwen van historische waarde die nu aan de Noordkade staan, blijven bewaard.
Ook de plannen voor duurzaamheid zijn beter in beeld. Er komt genoeg ruimte voor fietsers en wandelaars en veel groen en water. Bij de woningen en in de openbare ruimte wordt rekening gehouden met planten en dieren maar ook met de klimaatveranderingen. Daardoor ontstaat er een aantrekkelijk gebied om in te wonen en te werken.
Nieuwe locatie(s) voor bedrijven
Voor de huidige bedrijven is een nieuwe locatie belangrijk. De gemeente denkt mee over mogelijke alternatieven, waarbij onder andere is gekeken naar een betere bereikbaarheid, vernieuwing en verduurzaming. Het nieuwe Businesspark Vredenburgh fase II biedt voldoende ruimte voor de bedrijven die nu aan de Noordkade gevestigd zijn.
Wayland Developments ontwikkelt in samenwerking met de gemeente Waddinxveen het Businesspark Vredenburgh fase II: een nieuw bedrijventerrein vlak bij de A12 aan de zuidkant van Waddinxveen. Dit grenst aan de Piet Stuurmanweg en de Vijfde Tocht. Het wordt een nieuw en modern bedrijventerrein dat voldoet aan de huidige standaarden op het gebied van duurzaamheid, bereikbaarheid en kwaliteit.
Meedenken over het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan
Vanaf 26 november 2024 kan er op twee manieren worden meegedacht over het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan. Voor omwonenden en bedrijven is er een inloopbijeenkomst. Via Waddsup (het online participatieplatform van de gemeente) staat vanaf 26 november 2024 een vragenlijst online, die kan tot 10 december 2024 gevuld worden. Betrokkenen kunnen vragen invullen en voorkeuren geven over de thema’s groen, water, biodiversiteit in de wijk en gebruik en ontsluiting van de wijk. De verkaveling, bouwblokken, infrastructuur (noord-zuidverbinding door de wijk) en het behouden van een aantal monumentale en historisch kenmerkende panden staan al vast. Deze onderwerpen zijn geen onderdeel van de inloopbijeenkomsten en de vragenlijst.
Het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan zijn het vervolg op de eerder vastgestelde stedenbouwkundige visie. Hierin staat hoe het gebied er straks gaat uitzien. De gemeenteraad stelt de plannen na de participatie vast.
Visie, plannen en meer informatie
In de stedenbouwkundige visie staat hoe het gebied er straks uitziet. De stedenbouwkundige visie is in januari 2022 door de gemeenteraad vastgesteld. Het vervolg op de visie is een stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan. Deze plannen zijn nodig om het omgevingsplan aan te passen, zodat de bouw van woningen mogelijk is.
Vragen en antwoorden
Hoeveel woningen worden er gebouwd?
We verwachten dat er ongeveer 1.500 woningen gebouwd worden. Hoeveel het er precies worden, hangt af van de uitwerkingen van de bouwblokken. Hierdoor kunnen er nog verschillen zijn.
Wat worden de prijzen van de nieuwe woningen?
Dit is nog niet bekend. De bouw van woningen start niet eerder dan 2025.
Kan ik mij ergens inschrijven voor een woning?
Nee, dat kan nog niet. Inschrijven voor een woning kan pas als er door projectontwikkelaars plannen zijn gemaakt om te gaan bouwen en de woningen in de verkoop of verhuur gaan.
Komen er vrije kavels voor woningbouw?
Nee, de verwachting is dat er geen vrije kavels in het gebied komen.
Wat voor type woningen komen er?
In de visie voor de Noordkade zijn veel verschillende type woningen opgenomen. Er komen veel appartementen in het gebied. Daarnaast is er ruimte voor stadswoningen, woon-werk-woningen en atelierwoningen.
Zijn het koop- of huurwoningen?
Er komen 30% sociale huurwoningen en 12% middenhuur woningen. De overige 58% zijn koopwoningen. Het is de wens van de gemeente dat de meerderheid van de koopwoningen zo betaalbaar mogelijk zijn.
Ik heb een andere vraag
U kunt uw vraag mailen naar noordkade@waddinxveen.nl.
Wat is een stedenbouwkundige visie?
Een stedenbouwkundige visie laat zien hoe een gebied er in de toekomst uitziet. Daarbij kijken we naar de mogelijkheden en de beperkingen van de ruimte en naar de wensen van inwoners, ondernemers en de gemeente. In de stedenbouwkundige visie over de Noordkade leest u waar het gebied straks voor gebruikt wordt. Ook kunt u met tekeningen en plattegronden zien hoe het eruit ziet.
Wat is een stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan?
Een stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan is een verdere uitwerking van de visie. De gebouwcontouren, straten en openbaar groen wordt hierin verder in detail ontworpen. Het geeft daarmee een nog beter beeld wat er in het gebied gaat komen en geeft ook richtlijnen voor de ontwerpen van de gebouwen die later worden gemaakt.
Door wie is de visie, het stedenbouwkundig plan en beeldkwaliteitsplan gemaakt?
Deze plannen zijn gemaakt door bureau INBO uit Amsterdam. De opdracht voor het maken van de plannen is gegeven door de gemeente Waddinxveen.
Waarom zijn de bedrijven Houtex, BMN en Van Uden erbij betrokken?
Deze drie bedrijven hebben nu in dit gebied het meeste grond in eigendom. Met de deelname van deze drie eigenaren kan het grootste deel van de Noordkade worden veranderd in een woongebied.
Hoe ben ik als inwoner of ondernemer betrokken bij de plannen?
De visie is gemaakt zonder participatietraject. Dat betekent dat inwoners of ondernemers geen inspraak hebben gehad bij het maken van de visie. Wel heeft u als inwoner of ondernemer de kans gehad om op het plan te reageren. Het stedenbouwkundige plan en beeldkwaliteitsplan is nu gemaakt en dit is het moment waarop u kunt meedenken en uw mening kunt geven. Bij het wijzigen van het omgevingsplan heeft u opnieuw de kans op inspraak.
Ik heb een andere vraag
U kunt uw vraag mailen naar noordkade@waddinxveen.nl.
Wat gaan jullie met de weg de Noordkade doen?
De weg de Noordkade blijft bestaan. Dat wordt vooral een toegangsweg voor de bestaande woningen in de omgeving. De nieuwe woningen worden zoveel mogelijk aangesloten op de nieuwe weg binnen het gebied. Deze wordt nog aangelegd.
Waar komt de nieuwe weg?
Dwars door het gebied van noord naar zuid komt een nieuwe weg. Deze weg sluit aan op de Staringlaan in het noorden en de Willem de Zwijgerlaan in het zuiden.
Kan dit gebied wel zoveel huizen aan?
Hoeveel woningen er in een gebied passen is van veel dingen afhankelijk. Daarbij kijken we natuurlijk naar de ruimte, maar ook naar de wegen ernaartoe en de mogelijkheid om te parkeren. We onderzoeken wat de ontwikkeling van het gebied betekent voor de doorstroming en het parkeren. Dit kan door het aantal woningen nog wijzigen.
Waarom staan er zo weinig parkeerplekken in de plannen?
We willen zoveel mogelijk groen in de wijk krijgen. Daarom kiezen we ervoor om parkeren zoveel mogelijk uit de openbare ruimte te halen. Als er meer parkeerplekken komen dan gaat dit ten koste van woningen of groen. We doen daarom onderzoek naar hoe we het bezit en gebruik van auto’s in dit gebied kunnen verlagen.
Wat doen jullie voor langzaam verkeer zoals fietsers en voetgangers?
Er komen veel straten in het gebied waar alleen fietsers en voetgangers mogen komen. Op veel plekken is de auto te gast. Hierdoor ontstaat een wijk die erg leefbaar is.
Ik heb een andere vraag
U kunt uw vraag mailen naar noordkade@waddinxveen.nl.
Moet ik als ondernemer verhuizen?
De gemeente kan en wil geen enkele ondernemer dwingen om te verhuizen. Als het voor de ontwikkeling van de Noordkade van belang is, nemen we natuurlijk contact met u op.
Waarom ben ik niet eerder benaderd?
We hebben gesproken met de Ondernemersvereniging en met diverse ondernemers. De gemeente spant zich in om met de ondernemers en eigenaren van de Noordkade in gesprek te treden. Indien u graag een gesprek wilt kunt u contact opnemen met de gemeente.
Komen er ook nieuwe bedrijven in het gebied?
Ja, er komt ruimte om op de Noordkade te blijven ondernemen. We willen ook graag dat wonen en werken elkaar versterkt in de nieuwe wijk. Op de Noordkade zijn bedrijven welkom tot milieucategorie 2.
Ik heb een andere vraag
U kunt uw vraag mailen naar noordkade@waddinxveen.nl.
Welke duurzaamheidsmaatregelen worden er genomen in deze ontwikkeling?
De bouw van de nieuwe woningen moet minimaal voldoen aan het Bouwbesluit en bij het afgeven van de vergunning aan de dan geldende duurzaamheidseisen. Zonnepanelen en groendaken zijn aanvullende wensen vanuit de gemeente. Daarnaast willen we in de openbare ruimte zo goed mogelijk water opvangen.
Wordt de wijk aangesloten op een warmtenet?
Nee, de Noordkade is niet aangewezen als gebied voor een warmtenet. Mogelijkheden voor de warmtetransitie worden nog verder onderzocht voor deze wijk.
Moeten er bomen of groen verdwijnen?
We gaan ervan uit dat er vooral veel meer groen en bomen komen. We rekenen op het planten van één boom per huishouden. Alle bomen die niet in het gebied passen, planten we zoveel mogelijk in de buurt.
Wat wordt er gedaan om verzakking van de grond te voorkomen?
Waar het nodig is, gaan er heipalen de grond in. Ook proberen we de bodem vooral nat te houden. Daarmee voorkomen we verzakking. Ook kijken we steeds naar nieuwe technische mogelijkheden.
Hoe komt het openbaar gebied eruit te zien?
Op het beeldkwaliteitsplan ziet u hoe het openbaar vervoer eruit gaat zien. Dat plan is onderdeel van de participatie.
Ik heb een andere vraag
U kunt uw vraag mailen naar noordkade@waddinxveen.nl.
Welke gebouwen blijven staan?
Dit is nog niet helemaal bekend, maar er komen woningen en kleine bedrijven in de nieuwe gebouwen.
Wat gaat er gebeuren met gebouwen die blijven?
Dit is nog niet bekend.
Wat gebeurt er met de bestaande woningen langs de Noordkade?
De woningen langs de Noordkade blijven allemaal staan. Die zijn geen onderdeel van de herontwikkeling van het gebied.
Ik heb een andere vraag
U kunt uw vraag mailen naar noordkade@waddinxveen.nl.
De maatschappelijke voorzieningen staan onder druk. Hoe komt dit terug in de plannen voor de Noordkade?
Voor heel Waddinxveen wordt er een plan gemaakt waarin staat welke maatschappelijke voorzieningen op welke plekken in de gemeente nodig zijn. Met maatschappelijke voorzieningen bedoelen we bijvoorbeeld onderwijs, kinderopvang, gezondheidsvoorzieningen, sporthal of buurthuis.
Er is al een inschatting gemaakt welke voorzieningen er binnen het project Noordkade moeten komen. Dit kan nog veranderen op basis van het plan voor de maatschappelijke voorzieningen in heel Waddinxveen.