Tuintegels over? Laat ze gratis ophalen door de Tegeltaxi

Wat fijn dat u met uw tuin bij gaat dragen aan een groener Waddinxveen. Bij het vergroenen van uw tuin blijven vaak tegels over die u moet afvoeren. Om u te helpen bij het afvoeren van de tegels, kunt u gratis de Waddinveense Tegeltaxi aanvragen. Na uw aanmelding halen wij uw tegels gratis op. Hierdoor kunt u aan de slag om uw tuin groener te maken. Hoe u de tegeltaxi kunt aanvragen en wat de voorwaarden zijn leest u op deze pagina.

Wat is de Tegeltaxi?

De Waddinxveense Tegeltaxi is een grote vrachtwagen met een grijparm. Deze vrachtwagen komt op aanvraag op vaste dagen langs bij inwoners die hun tegels willen laten ophalen. U kunt de Tegeltaxi aanvragen op iedere eerste en derde woensdag van de maand. Een aanvraag doet u via het aanmeldformulier. Op het aanmeldformulier staan de dagen waaruit u kunt kiezen. De gemeente Waddinxveen voert de tegels af en recyclet deze.

Zo laat u uw tegels ophalen

 1. Maak een foto van uw tuin met de tuintegels die u gaat weghalen. We vinden het leuk om foto’s te zien van voor en na het weghalen.
 2. Haal de tegels uit uw tuin en vervang ze door groen.
 3. Leg de tegels op een plek aan de straat waar de Tegeltaxi goed bij kan. Let op dat u de stoep of de weg niet blokkeert. Kijk bij het kopje “Waar moet ik mijn tegels neerleggen” voor meer uitleg.
 4. Meld u aan via de knop hieronder.
 5. Maak een foto van het groene resultaat en stuur deze naar e-mailadres duurzaamheid@waddinxveen.nl.

De vrijdag is de laatste dag dat u zich kunt aanmelden voor uw gewenste ophaaldatum.

de Tegeltaxi is een vrachtwagen die gratis tegels ophaalt
De Tegeltaxi die tegels ophaalt

Waar leg ik de tegels neer?

 • Leg de tegels neer op een plek waar de Tegeltaxi kan komen. De Tegeltaxi is net zo groot als een vuilniswagen en heeft een grijper. Door deze grijper kunnen we met een afstand van maximaal 3,5 meter bij de tegels.
 • Leg de tegels opgestapeld klaar voor uw huis of de straat. Stapel niet hoger dan 1 meter. Als de Tegeltaxi niet door de straat kan, leg de tegels dan op de hoek van de straat of op de verzamelplek voor minicontainers.
 • Leg de tegels niet naast geparkeerde auto’s, afvalcontainers, een lantaarnpaal, boom of schutting. Dan hebben we het risico dat de grijper iets beschadigt.
 • Leg de tegels niet in een straat waar aan de weg gewerkt wordt. Hier kan de Tegeltaxi niet komen.
 • Zorg dat de tegels op een harde ondergrond liggen, zoals stenen of asfalt. Niet in het gras of in het zand.
 • Stapel de tegels niet op tegen een muur, hek of schutting. Dan kan de grijper er niet bij.

Dit zijn de regels voor de gratis Tegeltaxi

De Tegeltaxi is helemaal gratis voor u. Maar om het ophalen goed te laten verlopen, zijn er wel een aantal regels die voor u gelden.

Houd in ieder geval rekening met het volgende:

 • U woont in Waddinxveen.
 • U vervangt uw oude tegels niet voor nieuwe, maar voor groen: wij zien graag een foto van uw tuin van voor en na het weghalen van de tegels. Foto’s van uw groene resultaat kunt u sturen naar e-mailadres duurzaamheid@waddinxveen.nl.
 • U biedt alleen tegels aan: u kunt geen grind, zand, grond, hout of beplanting laten ophalen.
 • Leg de tegels op een plek waar de Tegeltaxi kan komen. Zie het kopje ‘Waar moet ik de tegels neerleggen’ voor meer uitleg.
 • U biedt minimaal 1 vierkante meter en maximaal 15 vierkante meter tegels aan.

We controleren of u de tegels inderdaad vervangen heeft door groen.

Eerste 100 deelnemers krijgen een gratis groenpakket

De Tegeltaxi is nieuw in Waddinxveen. Om dat te vieren willen we de eerste 100 deelnemers een extraatje geven: een groenpakket. Dit zijn planten die helpen de lokale natuur en biodiversiteit te verbeteren. Als u bij de eerste 100 deelnemers hoort, nemen wij na het ophalen van uw tegels, contact met u op over de datum wanneer we de planten langsbrengen. Dit plantenpakket is goed voor ongeveer 1 vierkante meter groen.

Mijn tegels zijn niet opgehaald, wat nu?

Is er iets gebeurd tijdens het ophalen van uw tegels? Of heeft u een vraag? Stuur dan een e-mail naar duurzaamheid@waddinxveen.nl. Dan nemen wij zo snel mogelijk contact met u op.

Waar gaan de afgevoerde tegels heen?

De opgehaalde tegels krijgen een tweede leven. Ze worden bewerkt zodat ze daarna gebruikt worden als onderlaag bij bijvoorbeeld het aanleggen van wegen. Dat scheelt in het kopen van nieuwe materialen.

Waarom moet ik de tegels vervangen door groen?

In een groene omgeving voelen mensen zich prettiger en zijn gezonder. Ons klimaat verandert. De zomers worden warmer en we hebben meer wateroverlast. Om hier beter mee om te gaan, moeten we vergroenen. Er moet meer gebied komen voor dieren en planten in Waddinxveen. Om deze vergroening te versnellen, zorgt de gemeente Waddinxveen voor de afvoer van stenen voor mensen die tegels uit hun tuin halen en meer groen plaatsen. Als u de Tegeltaxi aanvraagt en deze tegels vervangt door nieuwe tegels gaat dit het doel voorbij. En zijn de kosten voor het afvoeren van tegels voor uw eigen rekening.

Mag ik dan helemaal geen tegels in mijn tuin leggen?

U heeft altijd plekken in de tuin waar tegels nodig zijn. Bijvoorbeeld een terras, een looppad of bij de schuur. Met deze actie zorgen we ervoor dat er meer groen in de tuinen van Waddinxveen komt. Er komen dus minder tegels en er komt niet hetzelfde aantal tegels terug in uw tuin.

Ik krijg een plantenpakket cadeau, wanneer krijg ik die?

We voegen de aanvragen bij elkaar en bestellen daarna voor de eerste groep een plantenpakket. Dit doen we samen met de organisatie Orbis. Zij geven aan u door wanneer u het plantenpakket ontvangt.