Zestien nieuwe nestkasten voor vleermuizen

Vleermuizen zijn belangrijke dieren voor onze natuur. Ze helpen tegen insectenplagen. We wonen, soms zonder het te weten, vlakbij ze. In onze muren, onder daken en in bomen houden vleermuizen zich graag schuil. Doordat het steeds drukker wordt in Nederland, heeft de vleermuis het moeilijker. Om ze een handje te helpen, hebben we in Waddinxveen vijftien nieuwe nestkasten voor vleermuizen opgehangen en later dit jaar komt er nog een bij.

Nestkasten in het Gouwebos, bij de Petteplas, Tafeltennisvereniging Kwiek en aan de Duikelaar
De nestkasten zijn verschillend van vorm, grootte en functie. De soort kast en de plek zijn samen met de ecologen van de organisatie Habitus uitgezocht. Deze ecologen hebben in Waddinxveen onderzoek gedaan naar vleermuizen die in gebouwen en huizen wonen.
De twaalf kasten in het Gouwebos zijn grote en kleinere zomerverblijven voor de gewone grootoorvleermuis en de baardvleermuis. Dit zijn vleermuissoorten die in boomholtes leven.
Daarom hangen deze kasten aan bomen op ongeveer vijf meter hoogte.
Bij de Petteplas is een paalkast voor gewone dwergvleermuismannetjes geplaatst. Deze staat in de buurt van een kraamkolonie met vrouwtjes en jongen, precies op de vliegroute naar de Petteplas, waar ze eten.

Aan de sporthal De Duikelaar zijn twee grote kraamkasten opgehangen voor een kolonie gewone dwergvleermuizen die in de wijk Zuidplas wonen. Op dit moment kunnen de vleermuizen nog niet in de kast omdat er werkzaamheden zijn in de buurt.

Er wordt ook nog een grote kraamkast voor de laatvlieger opgehangen aan Tafeltennisvereniging Kwiek. Deze kast is nog in productie. Dit is een bijzondere kast die speciaal voor deze zeldzame vleermuis wordt gemaakt. In Waddinxveen zijn nog maar een paar laatvliegers in de omgeving van Tafeltennisvereniging Kwiek. Daarom is deze locatie gekozen.
Alle kasten hangen er ongeveer 15 jaar en worden betaald met een subsidie van de provincie Zuid-Holland.

Belangrijke rol van vleermuizen in de natuur
Met deze kasten zet Waddinxveen een mooie stap in het behouden van deze beschermde dieren. Wist u dat vleermuizen een erg belangrijke en handige rol hebben in onze natuur? Zo zijn ze een natuurlijke bescherming tegen muggen. Een vleermuis eet soms wel 1000 tot 2000 muggen op een avond.