Wethouder Kerssies opent eerste straat verlicht met zonne-energie

16 november 2023, 16:59
Wethouder Albert Kerssies bij de lantaarnpaal op de Bloemendaalseweg

Wethouder Albert Kerssies heeft op woensdag 15 november de eerste straat geopend die wordt verlicht met zonne-energie. De Bloemendaalseweg is de eerste straat in Waddinxveen die volledig duurzaam wordt verlicht. Er zijn daar lantaarnpalen op zonne-energie geplaatst. Deze lantaarnpalen helpen mee aan de verduurzaming van de openbare verlichting.

De afgelopen tijd hebben we twee verschillende lantaarnpalen op zonne-energie getest

De duurzame lantaarnpalen werken goed en hebben veel voordelen. Ze hebben geen elektrakabel nodig en verbruiken alleen energie die is opgewekt door de zon. De zon die op de zonnepanelen schijnt, wordt omgezet in energie en opgeslagen in accu’s. Zo gaan de lantaarnpalen ook aan als de zon een paar dagen niet schijnt.

Er worden twee typen lantaarnpalen toepast

De afgelopen tijd hebben we één exemplaar van beide typen lantaarnpalen op zonne-energie getest. Beide typen werken goed en hebben veel voordelen. We willen deze typen nu op grotere schaal inzetten en monitoren. Dat helpt ons om meer inzicht te krijgen in de prestaties en zo kunnen we bepalen of we deze lantaarnpalen ook op andere plekken in Waddinxveen willen gaan inzetten. Het eerste type staat nu langs de Bloemendaalseweg. Binnenkort gaan we een ander type plaatsen langs de Middelburgseweg en Zwarteweg.

We houden de lantaarnpalen goed in de gaten

Op andere locaties in Nederland heeft de lantaarnpaal, die nu ook aan de Bloemendaalseweg staat, zich al bewezen. Om te bekijken of de lantaarnpaal op zonne-energie ook een passend alternatief is voor Waddinxveen gaan we de lantaarnpalen twee jaar monitoren. De leverancier heeft hiermee ingestemd en verwacht geen slechte resultaten.