Waddinxveen deelt 100 gratis bomen uit: tuinen zijn weer een stukje groener

Dit nieuwsbericht is verlopen.
14 december 2023, 14:04

Op 27 en 29 november heeft de gemeente Waddinxveen bij 100 inwoners hun gratis boom bezorgd. Zij deden mee met de actie ‘Bomen voor Waddinxveen’ waarbij ze een appelboom, perenboom, krentenboom of sierkers konden aanvragen. Met deze boom maken zij hun tuin, en de gemeente een stuk groener.

Wethouder Brigitte Leferink deelde de eerste bomen persoonlijk uit

De flinke hoeveelheid regen en kou stopten wethouder Brigitte Leferink niet om bij de eerste deelnemers persoonlijk de boom te overhandigen.

Op de foto staat wethouder Brigitte Leferink die een boom overhandigt aan een vertegenwoordiger van de tuincommissie van een appartementencomplex.

 Een natte maar vrolijke en nuttige ochtend. De bomen die we uitdeelden kwamen terecht bij een familie die pas een paar maanden in Waddinxveen woonde, een familie die samen met de buren hun voortuin hadden opgeknapt, een echtpaar dat al meer dan 30 jaar op hetzelfde adres woonde en hun tuin wilde vergroenen en bij de tuincommissie van een appartementencomplex voor hun gezamenlijke tuin. Ze hadden allemaal een andere achtergrond, woonden op verschillende plekken in verschillende soorten huizen. Ze hadden 1 ding gemeen: meegedaan aan de bomenactie om hun tuin te vergroenen.

wethouder Brigitte Leferink

Een volledig ‘bomenpakket, mét een grote boom

Alle deelnemers konden kiezen uit vier soorten bomen, namelijk een appelboom, perenboom, krentenboom of sierkers. Al deze bomen hebben een positief effect op de biodiversiteit van Waddinxveen. Daarnaast geven ze over een paar jaar lekkere eetbare vruchten. Naast de boom kregen de deelnemers een boompaal, band en nagels om de boom stevig te planten. En om de grond geschikt te maken bezorgden we een zak met voeding. Met dit complete pakket konden inwoners zelf aan de slag om de boom te planten. De geleverde bomen zijn al meer dan 2 meter groot, dus binnen een aantal jaar groeien de bomen uit tot grote, volwaardige bomen.

Waarom de actie Bomen voor Waddinxveen?

De gemeente deelt 100 bomen uit aan inwoners voor hun tuin. Dit doen wij om ervoor te zorgen dat Waddinxveen beter tegen het veranderende klimaat kan. Zo heeft u minder snel last van wateroverlast bij veel regen. Ook brengt een boom verkoeling in de tuin door meer schaduw. Dit is erg fijn tijdens warme zomerdagen. De bomen dragen bij aan het verbeteren van de biodiversiteit in Waddinxveen. Dat betekent dat ze passen in de lokale natuur en ook dieren en insecten aantrekken.

Heeft u de actie gemist? Volgend jaar weer een kans

Bij deze eerste actie waren wij verrast door het grote enthousiasme van alle deelnemers. Binnen 2,5 uur hadden we genoeg deelnemers en waren alle bomen vergeven. Dat geeft aan dat inwoners graag willen bijdragen aan een groener Waddinxveen. Daarom bereiden we nu een nieuwe actie voor. Daar vertellen we in 2024 graag meer over!