Vier scenario’s voor het Waddinxveen van 2050

Hoe ziet Waddinxveen er in 2050 uit? Met het project Perspectief Waddinxveen 2050 werkt de gemeente aan een antwoord op die vraag. Op basis van vele wensen en ideeën zijn vier verschillende scenario’s ontworpen. Op 19 februari krijgt de gemeenteraad een presentatie over de scenario’s, zodat de raad op een later moment één scenario kan kiezen.
Vier mogelijke richtingen met andere accenten
Elk van de vier scenario’s legt andere accenten op bijvoorbeeld woningbouw, natuurontwikkeling, duurzaamheid en mobiliteit. In maart geeft de raad zijn mening over die vier scenario’s en in mei kiest de raad één scenario. Het gekozen scenario geeft de richting aan voor het Waddinxveen van 2050 en wordt opgenomen in de Omgevingsvisie van de gemeente. Zo helpt het voor de uitwerking van verschillende gebieden en buurten.
Scenario A: Keuze voor ademruimte en niet verder groeien na bestaande plannen
De nadruk ligt in scenario A op de inwoners van nu met aandacht voor thema’s zoals vergrijzing en maatschappelijke voorzieningen. Het aantal inwoners groeit door tot ongeveer 47.000 . Deze beperkte groei zit vooral in ontwikkelingen binnen de huidige bouwgebieden, maar daarna stopt de bouw. In en om Waddinxveen is ruimte voor groen. Overal komen goede wandel- en fietsroutes naar de rand van Waddinxveen. Buurten wekken zelf energie op met zonnepanelen, aardwarmte en buurtbatterijen. Scenario A maakt Waddinxveen aantrekkelijk voor voorzieningen, maar legt de druk van het woningtekort en nieuwe bedrijven op de rest van de regio zoals bijvoorbeeld Gouda en Alphen aan den Rijn.

Scenario B: Stedelijk knooppunt met (hoog)bouw en meer groen
Hoogbouw in het centrum, bij stations en aan de Gouwe maken van Waddinxveen een stedelijk knooppunt in scenario B, met ongeveer 52.000 inwoners in 2050. In gemengde woon-werkwijken zijn er nieuwe banen en voorzieningen voor zowel jongeren als ouderen. In het buitengebied komt een sterke groene rand om Waddinxveen met ruimte voor water en natuur. Sterkere openbaar vervoer verbindingen zorgen voor een lagere parkeernorm. Dat maakt een autoluwe kern mogelijk, met de focus op voetgangers en fietsers. Windmolens, zonnepanelen en aardwarmte zorgen ervoor dat Waddinxveen een schone en groene plek is en wordt. Vanaf 2040 gebruikt de gemeente net zoveel energie als ze zelf opwekt.

Scenario C: Groei, meer gemeenschapsgevoel en verbinding met het landschap
Een groei van Waddinxveen tot ongeveer 51.000 inwoners omschrijft scenario C, met behoud van het groene en ruime karakter. Voorzieningen en winkels liggen verspreid en wijken worden gemeenschappen op zich met wijkcentra. Lokale initiatieven werken als sociale lijm en vergroten het onderlinge gemeenschapsgevoel. We zetten in op lokaal delen, hergebruiken en repareren van spullen. Waddinxveen blijft verbonden met het landschap. Door spreiding van woningbouw binnen en buiten de kern neemt de druk op natuur en landschap wel toe. De parkeernorm gaat omlaag door parkeergebouwen aan de rand van verschillende wijken. Een deel van de parkeerplekken maakt in de verschillende wijken plaats voor groen.

Scenario D: Uitbreiding van wonen en werken op onze centrale locatie in de Randstad
Het laatste scenario borduurt voort op de ontwikkelingen van de laatste jaren en zet in op een gemeente waarin het aantrekkelijk wonen en werken is, ook voor nieuwe inwoners uit de Randstad. Waddinxveen groeit door tot ongeveer 55.000 inwoners in 2050. Het tekort aan woningen neemt af. Aan de westrand komt bijvoorbeeld ruimte voor een nieuwe, groene en moderne wijk voor gezinnen. Er komen meer grote bedrijven die zorgen voor veel nieuwe banen. Het voorzieningenniveau groeit mee, maar kan de groei in woningen en banen bijna niet bijbenen. Meer woningen zorgen ook voor een grotere energievraag. De gemeente wekt duurzame energie op door wind en zon (op dak) en gebruikt restwarmte uit de regio. De hele Randstad is uitstekend bereikbaar met de auto en het openbaar vervoer.

Samen dromen over het Waddinxveen van overmorgen
In de maanden oktober en november 2024 hebben inwoners, ondernemers en organisaties op verschillende manieren wensen en ideeën gedeeld vanuit eigen expertise en ervaring. De afgelopen maanden is hard gewerkt aan het verwerken van alle inbreng. Denk daarbij aan de informatie die we kregen uit de ingevulde vragenlijsten op participatieplatform Waddsup, de AI-beelden die jongeren maakten, de gesprekken op de markt en het Gouweplein, het Bouwstenenspel dat jongeren en ondernemers speelden, de gesprekken met het Waddinxveense kindercomité en de Ontwerpkamer. De algemene wensen uit de participatie gaan vooral over natuur en voorzieningen, waar in scenario’s A en C de nadruk op ligt. Jongeren gaven vooral wensen aan over een duurzaam en stedelijk Waddinxveen, wat vertaald is in scenario B. In scenario D ligt het accent op vernieuwing en het aantal banen.