PFAS gevonden in wateren in en rondom Waddinxveen

Dit nieuwsbericht is verlopen.
6 oktober 2023, 12:01

Het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard zorgt voor het waterbeheer in een deel van Waddinxveen. In augustus 2023 heeft het hoogheemraadschap onderzoek gedaan naar de aanwezigheid van PFAS in binnenwater (sloten, plassen of vaarten).

Er zijn 26 wateren, waaronder ’t Weegje in Waddinxveen, onderzocht

Uit het onderzoek blijkt dat er in alle onderzochte wateren PFAS is gevonden. Het hoogheemraadschap stelt op grond van de resultaten dat aangenomen kan worden dat er in alle wateren in het gebied PFAS aanwezig is. Meer informatie over het onderzoek leest op de website van het hoogheemraadschap.

De GGD raadt het eten van gevangen vis en schaaldieren in de regio om die reden af

Dit advies is in lijn met het advies van het Voedingscentrum dat het voor alle Nederlandse (zoet)wateren afraadt om regelmatig zelf gevangen (vette) vis te eten vanwege verschillende vervuilende stoffen die in het water aanwezig kunnen zijn.

U kunt blijven zwemmen in de wateren

De hoeveelheid PFAS in de onderzochte wateren, blijft overal ruim onder de risicogrenswaarde voor zwemmen. Bent u van plan om te gaan zwemmen? Doe dit alleen als het een officiële zwemlocatie betreft.

PFAS is een verzamelnaam voor duizenden verschillende chemische stoffen

Ze worden gebruikt in bijvoorbeeld regenkleding, pannen, verf en cosmetica. Bij productie en gebruik komen die stoffen via afvalstromen terecht in het milieu. Dat is zorgelijk omdat PFAS-stoffen niet of nauwelijks afbreken.