Lampjes op het wegdek vergroten zichtbaarheid en veiligheid van fietsers

21 mei 2024, 10:30

Bij de eerste rotondes en vier oversteekplaatsen voor fietsers aan de Zuidplaslaan in Waddinxveen zijn lampjes geplaatst. In de komende weken zijn alle rotondes binnen de bebouwde kom in Waddinxveen aan de beurt. De gemeente plaatst deze lampjes om de zichtbaarheid en veiligheid van fietsers te verbeteren bij het oversteken. De maatregel is onderdeel van de plannen van de gemeente om rotondes veiliger en fietsvriendelijker te maken.

Signaleringslampjes waarschuwen op verschillende plekken in Waddinxveen

De lampjes op het wegdek zijn oranje led-lampjes die vallen onder ‘signaleringsverlichting’. Ze zijn duurzaam omdat ze opladen door zonne-energie en automatisch gaan knipperen zodra het donker wordt. Op deze manier worden automobilisten gewaarschuwd voor mogelijk overstekende fietsers op plekken waar fietsers voorrang hebben. De lampjes komen op alle rotondes binnen de bebouwde kom op doorgaande wegen met een maximumsnelheid van 50 km/u.

Per rotonde brengt Waddinxveen de verkeersveiligheid in kaart

De lampjes bieden een snelle oplossing om op korte termijn de veiligheid van overstekende fietsers te verbeteren. Vorig jaar zijn alle rotondes ook voorzien van pijlen die de fietsrichting aangeven. Na deze twee maatregelen kijkt de gemeente per rotonde naar verdere mogelijkheden om de veiligheid te vergroten. Dit kan bijvoorbeeld door fietspaden breder te maken of te verplaatsen, maar ook door extra openbare verlichting te plaatsen. De resultaten worden meegenomen in een lichtplan, waarin fietspaden naast rotondes beter worden verlicht. Het blijft belangrijk dat fietsers goed zichtbaar zijn bij oversteekplaatsen. Naast openbare verlichting gaat dat ook over eigen verantwoordelijkheid van de fietsers. Bijvoorbeeld door fietslampjes te gebruiken, en duidelijk richting aan te geven.

Bijdrage aan een veilig en fietsvriendelijk Waddinxveen

De led-lampjes dragen bij aan het verbeteren van de veiligheid van fietsers op rotondes. Daarmee gaat een wens van zowel de gemeenteraad, het kindercomité en wethouder Femke Vleij (verkeer en vervoer) in vervulling. Het kindercomité van Waddinxveen wil op meerdere onderwerpen dit jaar het verschil maken. Veiligere rotondes voor fietsers is één van de drie gekozen speerpunten. Wethouder Femke Vleij (verkeer en vervoer):

Waddinxveen groeit, en daarmee ook het verkeer dat door en om Waddinxveen heen rijdt. Verkeersveiligheid is iets waar we altijd aandacht voor hebben. We willen in Waddinxveen ook een fietsvriendelijke gemeente zijn. Op een rotonde kruisen verschillende deelnemers aan het verkeer elkaar. Een fietser is op een oversteekplaats het meest kwetsbaar. Met de led-lampjes maken we de oversteekplaatsen niet alleen veiliger, maar ook fietsvriendelijker.

Wethouder Femke Vleij