Gemeente start proef om nijlganzen te verjagen van de Petteplas

Dit nieuwsbericht is verlopen.
12 juni 2023, 10:46

De gemeente Waddinxveen start vanaf maandag 12 juni een proef om nijlganzen op een diervriendelijke manier van de Petteplas te verjagen. Volgens tellingen van de Wild Beheer Eenheid verblijven er tijdens de ruiperiode, de periode waarin de veren worden vervangen, ongeveer 150 nijlganzen op de Petteplas. Om dat aantal te verminderen starten we een proef om de nijlganzen op een diervriendelijke manier te verjagen met behulp van een laser.

Jaarlijks trekken er ganzen naar de Petteplas toe voor de ruiperiode

Tijdens de rui kunnen de dieren minder goed vliegen en zoeken ze in grote aantallen de veiligheid van wateren, zoals de Petteplas, op. Volgens tellingen van de Wild Beheer Eenheid verblijven de laatste jaren tijdens deze periode ongeveer 150 nijlganzen op de plas. Om te voorkomen dat er dit jaar weer zoveel nijlganzen naar de Petteplas komen, starten we een proef om de ganzen te verjagen. We starten voordat de ruiperiode begint met het idee dat de ganzen naar andere wateren trekken en daar blijven totdat ze weer beter kunnen vliegen.

Met deze proef willen we de overlast van nijlganzen verminderen

De nijlgans staat op de Europese Unielijst van exoten. Exoten zijn soorten die door menselijk handelen in Nederland zijn gekomen. Een klein deel van de exoten voelen zich thuis in Nederland en vermeerderen zich snel. Dan spreken we van een invasieve exoot. De nijlgans is zo’n invasieve exoot doordat hij schade toebrengt aan onze biodiversiteit. Ze beperken diersoorten die van nature in Nederland voorkomen, beschadigen grasland en vervuilen de omgeving met hun uitwerpselen. Doordat ze op de lijst van exoten van de Europese Unie staan, zijn we verplicht om deze soort te beheersen of te bestrijden.

In de gemeente Waddinxveen bestrijden we de nijlganzen op een diervriendelijke manier

Om de nijlganzen aan de Petteplas te verjagen maken we gebruik van een agrilaser. Dat is een zaklamp met een laser die ontwikkeld is om dieren te verjagen. We schijnen een groene lichtbundel op de plek waar de ganzen zitten. Zo verstoren we de ganzen en ervaren zij de Petteplas als onveilige plek. Doordat we de agrilaser goed kunnen richten op de ganzen zorgen we ervoor dat andere diersoorten zo min mogelijk gestoord worden. De laser wordt gebruikt in de schemer, zowel ’s ochtends als ’s avonds. De proef start op maandag 12 juni en duurt ongeveer een maand.