Eerste paal De Gouwehal geslagen

Dit nieuwsbericht is verlopen.
30 oktober 2023, 16:35

Op maandag 30 oktober sloeg wethouder Brigitte Leferink symbolisch de eerste paal van sporthal De Gouwehal. Dat deed ze samen met aannemer Jan Willem Den Dubbelden. Dit was het officiële startsein voor de bouw van de sporthal op sportpark De Sniep. De Gouwehal is een uniek project waar duurzaam en circulair gebouwd wordt. Zo wordt er gebruik gemaakt van materialen die ergens anders al eens gebruikt zijn. Het staal en hout komen uit het oude gemeentehuis en het oude kinderopvanggebouw aan de Beukenhof. De sportvloer wordt aan het einde van het project uit sporthal De Dreef gehaald en in de Gouwehal geplaatst.

Circulair bouwen begint al bij het ontwerp van een gebouw

Bij circulair bouwen wordt ook aan de toekomst gedacht. Er wordt vastgelegd hoe we het gebouw uit elkaar kunnen halen als het in de toekomst niet meer nodig is. Daarvoor registeren we alle gebruikte materialen in een zogenaamd grondstoffenpaspoort. Op die manier kunnen materialen in de toekomst weer hergebruikt worden. Alle materialen worden zo gemonteerd dat het zonder te slopen los gehaald kan worden. Stalen balken en liggers worden bijvoorbeeld niet gelast, maar met boutverbindingen aan elkaar bevestigd.

Door de samenwerking met voetbalvereniging ASW hoeft er minder gebouwd te worden

De Gouwehal kom tegen het gebouw van ASW aan te liggen. Door afspraken tussen de gemeente en Stichting Exploitatie Voetbalpark De Sniep kunnen gebruikers van de Gouwehal gebruikmaken van de kleedkamers en de kantine van voetbalvereniging ASW. Door deze unieke samenwerking wordt er minder gebouwd en kunnen gebruikers van De Gouwehal wel gebruik maken van alle gewenste faciliteiten.