Aan de Peter Zuidlaan komen 57 woningen en meer dan 70 bomen

Dit nieuwsbericht is verlopen.
24 januari 2024, 10:22

Na alle voorbereidingen voor de bouw van 57 nieuwe woningen aan de Peter Zuidlaan, is eind januari 2024 de gymzaal als laatste gebouw gesloopt. Na het bouwrijp maken van de grond starten Woonpartners Midden-Holland en Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) de Vrijheid in de eerste helft van 2024 met de bouw van de nieuwbouwwoningen. Voor de bouw en aanleg van dit project moeten helaas bomen worden verwijderd. Bij oplevering van de nieuwe woningen staan er eind 2025 meer dan 70 nieuwe bomen.

Gesloopte gebouwen maken ruimte voor 57 woningen

In de Verzetsheldenbuurt, in de hoek van de Peter Zuidlaan en de Johannes Postlaan, komen in totaal 57 nieuwbouwwoningen verdeeld over 2 appartementencomplexen en 9 bungalows. De bestaande schoolgebouwen zijn al gesloopt om ruimte te maken voor dit nieuwbouwproject. Naar verwachting begint op maandag 29 januari de sloop van het laatste gebouw: de gymzaal. De gesloopte gebouwen maken ruimte voor in totaal 57 nieuwbouwwoningen, die volgens de duurzaamheidseisen van dit moment worden gebouwd. Het nieuwe appartementencomplex naast het Anne Frank Centrum bestaat uit 32 appartementen en wordt gebouwd door Woonpartners Midden-Holland. In het appartementencomplex langs de Peter Zuidlaan realiseert CPO de Vrijheid 16 appartementen, met daarnaast, langs de Johannes Postlaan en de Chopinlaan 9 bungalows.

Er komen meer bomen dan er nu staan

De gemeente Waddinxveen vindt een groene leefomgeving belangrijk. Bij ieder nieuwbouwproject kijken we goed naar het groen, en hoe we dit kunnen behouden of verbeteren. In totaal komen er in dit project meer dan 70 nieuwe bomen. Dat zijn er meer dan er nu staan. Daarmee vergroenen we Waddinxveen. Uit onderzoek door een gespecialiseerd bedrijf blijkt dat de meeste bomen die er nu staan helaas aan het einde van hun levensduur of van slechte kwaliteit zijn. Daarom worden deze bomen verwijderd en vervangen. Voor de twee grote bomen langs de Chopinlaan, tegenover het Sweelinckhof is gekeken naar mogelijkheden om ze te verplaatsen. Het advies voor verplaatsen is negatief omdat de kans dat de bomen een verplaatsing overleven erg laag is (minder dan 30% kans), en veel geld kost. Helaas worden deze bomen daarom verwijderd.

De nieuwe woningen komen in een parkachtige omgeving met veel groen en een nieuwe weg

Woonpartners Midden-Holland en CPO De Vrijheid bouwen de woningen. De gemeente legt het openbaar gebied aan: dus de wegen, openbare parkeerplaatsen en het groen. Om de woningen heen komt een parkachtige omgeving met veel nieuwe bomen en andere soorten groen. Dit zorgt voor een prettige leefomgeving en draagt bij aan de biodiversiteit. Biodiversiteit gaat over het aantal verschillende bomen en planten, maar ook over de leefomgeving van dieren zoals de vleermuis en verschillende vogelsoorten. In het nieuwe inrichtingsplan worden niet alleen jonge bomen geplant, maar ook oudere, grotere bomen. Op die manier ontstaat er van het begin af aan een groene, parkachtige omgeving rondom het nieuwbouwproject. Tot slot maakt de gemeente een nieuwe wegaansluiting op de Chopinlaan, bij het Sweelinckhof. Dit doen we door het Jan van Bijnenpad te verlengen. Naar verwachting is het hele project eind 2025 klaar.