1.75 Miljoen euro extra subsidie voor betaalbare woningen

11 juli 2024, 10:08

De gemeente Waddinxveen heeft na de subsidie voor de Noordkade nog een Woningbouwimpuls (Wbi) subsidie ontvangen van 1.75 miljoen euro. In totaal heeft Waddinxveen 6.75 miljoen euro subsidie ontvangen. De Wbi subsidies helpen bij het versnellen van het bouwen van (betaalbare) woningen.

Versnelling bouw betaalbare woningen in Waddinxveen

De gemeente zet zich in voor een geschikte woning voor iedereen, ook betaalbare woningen. Met de Wbi-subsidie kan de gemeente meer en sneller betaalbare woningen bouwen. De tweede Wbi-subsidie is voor meerdere projecten in de kern van Waddinxveen: het Centrum, Sleutelkwartier en Op Dreef. Hier bouwen we de komende jaren ongeveer 600 woningen, waarvan meer dan 50% betaalbare woningen (sociale huur, middenhuur en betaalbare koop tot en met 355.000 euro). In het nieuwe centrum (Gouweplein) komen bij de ingang van de parkeergarage nog ongeveer 200 appartementen. In het Sleutelkwartier zijn de afgelopen jaren oude woningen vervangen door nieuwe woningen en appartementen. Op de plek tegenover het station, het oude gemeentehuis en aan de rotonde wordt op dit moment flink gebouwd. Op de lege plekken in de wijk komen nog eens 200 woningen. Ten slotte komen er aan de Dreef ook ongeveer 200 woningen op de plek van de oude sporthal en het oude Coenecoop College.

In totaal 6.75 miljoen euro subsidie voor Waddinxveen

In april is de eerste subsidie uit de zesde ronde van de woningimpuls verstrekt aan Waddinxveen. Waddinxveen was toen één van de 39 gemeenten en kreeg 5 miljoen euro subsidie voor de Noordkade. De gemeente heeft plannen om het verouderde bedrijventerrein aan de Noordkade te ontwikkelen naar een aantrekkelijk woon-werkgebied met 1.500 woningen. In een herkansingsronde heeft Waddinxveen een aantal projecten opnieuw ingediend. Met als resultaat dat Waddinxveen als één van 22 gemeenten een extra subsidie heeft gekregen ter waarde van 1.75 miljoen euro van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (onderdeel van het Ministerie van Binnenlandse zaken). In totaal heeft Waddinxveen 6.75 miljoen euro subsidie ontvangen.

Wbi-subsidie helpt bij het landelijke woningtekort

De vraag naar woningen is groot, ook in Waddinxveen. Zeker als het om sociale huur, middenhuur en betaalbare koopwoningen (tot en met 355.000 euro) gaat. Het kabinet heeft in 2019 maatregelen aangekondigd om de verschillende onderdelen van het woningtekort aan te pakken. Met een woningbouwimpuls van 1 miljard euro wordt sinds 2020 gewerkt aan het inlopen van het woningtekort, waarbij landelijk meer betaalbare woningen worden gebouwd. Door de Wbi-subsidie kunnen sinds 2020 tot nu toe al 232.876 nieuwe woningen versneld worden gebouwd. Dat is hard nodig om het woningtekort in te lopen, want tot en met 2030 moeten er nog ruim 800.000 woningen bijgebouwd worden in Nederland. Met de subsidie ondersteunt het ministerie van Binnenlandse Zaken projecten die anders moeilijk of traag tot stand komen door een financieel tekort.