Waddinxveen krijgt tijdelijke crisisnoodopvang voor vluchtelingen

Het college van de gemeente Waddinxveen heeft besloten vanaf 1 oktober 150 vluchtelingen op te vangen in de tennishal op sportpark De Sniep. Het college doet dit op verzoek van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De opvang duurt tot eind december, met een mogelijke uitloop tot begin maart 2023. De Veiligheidsregio Hollands Midden heeft de leiding op de locatie.

De groep bestaat uit gezinnen: vaders, moeders en kinderen. Ze wachten op passende woonruimte. Deze mensen zitten op dit moment in tijdelijke opvanglocaties binnen onze regio, maar kunnen daar niet langer blijven.

Iedereen kent de schrijnende situatie in Ter Apel waar mensen in overvolle opvang of zelfs buiten moesten slapen. Nu we als Waddinxveen dringend gevraagd worden om mensen op te vangen, willen we de helpende hand bieden door de tennishal tijdelijk ter beschikking te stellen. Op dit moment is er in de regio al een groep gezinnen aanwezig. Deze gezinnen komen naar ons en kunnen blijven tot in ieder geval het eind van dit jaar. En mocht het nodig zijn, dan is een uitloop tot begin maart volgend jaar mogelijk. Daarmee bieden we hen in ieder geval voor een aantal maanden rust en stabiliteit. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor hen, zeker ook voor de kinderen, waardevol is. De komst van deze vluchtelingen zal opnieuw het nodige vragen van inwoners en gemeente. Dat realiseer ik me heel goed. Daarnaast zullen er vragen en zorgen zijn. Ook dat begrijp ik heel goed. We zien echter allemaal de grote nood en dan is wegkijken wat mij betreft geen optie. Bovendien is het ook mijn ervaring dat Waddinxveen een groot hart heeft voor mensen in nood. Dat maakt dat ik deze periode van tijdelijke opvang met vertrouwen tegemoet zie.

Burgemeester Nieuwenhuis

Vanaf volgende week starten de werkzaamheden om de tennishal in te richten

De locatie moet namelijk geschikt gemaakt worden voor het verblijf van de groep vluchtelingen. Denk dan aan het plaatsen van woonunits en het plaatsen van bedden, tafels en stoelen. Daarom worden eind van deze week de eerste materialen geleverd, zodat de locatie vanaf volgende week ingericht kan gaan worden.

We zorgen voor goede en veilige opvang 

De Veiligheidsregio Hollands Midden zorgt voor de leiding op de locatie. Daarnaast is er straks 24 uur per dag begeleiding/beveiliging aanwezig. Een beveiligingsbedrijf dat hier ervaring mee heeft, verzorgt de beveiliging. Wij vinden het belangrijk dat de opvang voor zowel omwonenden als de vluchtelingen zo goed en veilig mogelijk verloopt. De beveiligers zijn herkenbaar.

Volgende week organiseren we twee informatiebijeenkomsten voor inwoners

Omwonenden ontvangen vandaag een brief. Ook organiseren we twee informatiebijeenkomsten voor inwoners. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen inwoners hun vragen stellen. De informatiebijeenkomsten zijn in het gemeentehuis op dinsdag 6 september om 19:00 uur en op donderdag 8 september om 17:00 uur. Op www.waddinxveen.nl/vluchtelingen staat een lijst met veel gestelde vragen. We vullen deze lijst de komende weken steeds aan.

Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger of op een andere manier een bijdrage leveren?

Via www.waddinxveen.nl/vluchtelingen houden wij u op de hoogte.