Europese verkiezingen en Y32

Van 6 tot en met 9 juni 2024 kiezen de inwoners van de 27 lidstaten van de Europese Unie in totaal 720 leden van het Europees Parlement. In Nederland kunnen wij op donderdag 6 juni naar de stembus. Wij kiezen 31 leden die ons land gaan vertegenwoordigen in het parlement. Op de pagina Verkiezingen vindt u alle praktische informatie die u nodig heeft om te gaan stemmen.

Meer informatie vindt u op de verkiezingspagina van het Europees Parlement. Op deze pagina leest u waar de verkiezingen precies over gaan, op wie u kunt stemmen en nog veel meer. Ook vindt u er een link naar de Europese verkiezingen in makkelijke taal.

U kunt alleen stemmen als u de Nederlandse nationaliteit heeft. Of de nationaliteit van een ander land uit de Europese Unie (EU). Op de website van het Parlement kunt u meer informatie vinden deze verkiezingen.

Andere nationaliteit

U mag zelf een keuze maken in welk EU-land u gaat stemmen. In Nederland of in het EU-land van uw nationaliteit. Gaat u in Nederland stemmen? Dan kiest u voor de Nederlandse leden van het Europees Parlement.

Eenmalig registreren

Bent u EU-burger? En woont u in Nederland, maar heeft u niet de Nederlandse nationaliteit? Als u in Nederland wilt stemmen moet u vooraf een Verklaring stemmen voor Europees Parlement in Nederland (Y32) online invullen. Zo registreert u zich eenmalig bij uw gemeente.

Met het Y32 formulier verklaart u dat u niet in een ander land ook gaat stemmen. Anders zou u twee keer kunnen stemmen voor het Europees Parlement. En dat mag niet. Ook verklaart u met dit formulier dat u niet van het kiesrecht bent uitgesloten. Bekijk de begeleidende brief in meer talen.

Heeft u de Nederlandse nationaliteit en woont u in Nederland? Dan hoeft u geen formulier in te vullen.

Voor wanneer inleveren?

Stuur het Nederlandstalige formulier naar de gemeente waar u staat ingeschreven. De gemeente moet het formulier uiterlijk op 23 april 2024 hebben ontvangen. Stuur de volgende bijlage mee:

  • kopie van uw geldige paspoort uit Nederland of een ander EU-land, of
  • kopie van uw geldige rijbewijs uit Nederland of een ander EU-land, of
  • kopie van uw identiteitskaart uit Nederland, of
  • kopie van een document waaruit uw identiteit, nationaliteit, en verblijfsrechtelijke positie blijkt

Stuur het formulier met bijlage naar:

Gemeente Waddinxveen, Postbus 400, 2740 AK  Waddinxveen

Registratie intrekken

Heeft u zich eerder in Nederland geregistreerd voor de Europese verkiezingen? Maar wilt u in 2024 stemmen in het EU-land waarvan u de nationaliteit hebt?  Trek dan uw registratie (Y32) in.