Zwembad 2030

College stelt raad voor nieuw zwembad te bouwen op sportpark de sniep

Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om het nieuwe zwembad op sportpark De Sniep te bouwen. Daarnaast stelt het college voor om hierbij uit te gaan van scenario 1: een zwembad met een wedstrijdbad, doelgroepenbad, peuterbad, waterglijbaan en openlucht spraypark. Het voorstel van het college is gebaseerd op het onderzoek van onderzoeksbureau Tien Organisatieadvies. Het Platform Sport, Spel en Bewegen is positief over het voorstel. Op 21 juni neemt de gemeenteraad een besluit over het toekomstige zwembad. Het is de bedoeling dat het nieuwe zwembad in 2030 klaar is.

Het onderzoek naar het toekomstige zwembad beantwoordt 3 vragen


De 3 vragen die het onderzoeksbureau onderzocht zijn:

  1. Hoe zien scenario’s 1 en 2 eruit na verdere uitwerking van locatie, personeel, kosten en financiering?
  2. Wat voor zwembad moet het zijn?
  3. Wat is de voorkeurslocatie waarop het zwembad moet komen?

Een zwembad met recreatiebad heeft geen grote voordelen

In 2021 concludeerde onderzoeksbureau Synarchis al dat een recreatiebad geen grote voordelen heeft. Het onderzoek van Tien Organisatieadvies bevestigt dit. De maatschappelijke opbrengsten van een recreatiebad in de vorm van hogere bezoekersaantallen wegen matig op tegen de kosten. Verder komt in het onderzoek naar voren dat de behoefte naar recreatief zwemwater afneemt. Ook als het bevolkingsaantal toeneemt.

Voorstel: Zwembad met wedstrijd-, doelgroepen- en peuterbad, waterglijbaan en spraypark

Het college stelt de raad voor te kiezen voor scenario 1: een zwembad met een wedstrijdbad, doelgroepenbad, peuterbad, waterglijbaan en openlucht spraypark. Een openlucht spraypark is een waterspeelplaats buiten, met interactieve waterspuiters en fonteinen.

Sportpark De Sniep is de beste locatie voor een nieuw zwembad

Dat laat het onderzoek zien. Zo kan het nieuwe zwembad gemakkelijk gebruik maken van de aansluitingen van het oude zwembad. Het is de bedoeling dat het nieuwe zwembad naast het huidige zwembad gebouwd wordt. Hierdoor hoeft het oude zwembad pas gesloopt te worden als het nieuwe zwembad open is. Daarna kan de oude zwembadlocatie voor iets anders gebruikt worden. Daarnaast kunnen de gebouwen van dansschool Van der Lubbe, korfbalvereniging Korbis, sportclub Den Edel en voetbalvereniging ASW blijven zoals het is. Eventueel toekomstige uitbreiding van de korfbal- en voetbalvereniging blijft op deze manier mogelijk. Net als uitbreiding van parkeerplaatsen