Hout en Barbecue stoken

Een houtvuur is gezellig. Maar een houtkachel, open haard of barbecue geeft ook rook. Vooral kwetsbare groepen als mensen met een longziekte, ouderen en kinderen krijgen eerder gezondheidsklachten door deze rook. Wilt u toch graag hout stoken?
Volg dan deze tips:

  • stook alleen droog hout
  • stook geen geïmpregneerd of geverfd hout
  • leg de kleine houtjes bovenop en steek het vuur van boven aan
  • brand de open haard of houtkachel niet bij windstil of mistig weer en hou het stookalert in de gaten
  • laat de schoorsteen minimaal 1 keer per jaar goed vegen
  • zet de luchttoevoer in de kachel helemaal open
  • houd ventilatieroosters tijdens het stoken open
  • controleer vaak of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen
infographic houtkachel of open  haard met 8 tips om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken.
Infographic houtkachel of open haard

Houtkachel of open haard: 8 manieren om minder geur- en rookoverlast te veroorzaken

Wanneer je in huis je houtkachel, pellet kachel of open haard aansteekt, ontstaat er rook. Die rook bevat schadelijke stoffen, waaronder fijnstof. Deze schadelijke stoffen veroorzaken luchtvervuiling en kunnen schade aan de gezondheid van jezelf en anderen in je omgeving opleveren. Ook wanneer je de rook niet meer ziet. Wil je toch de houtkachel, pellet kachel of open haard aansteken? Denk aan je buren en raadpleeg eerst de Stookwijzer voordat je gaat stoken en stook niet bij een stookalert. Met de tips hieronder kun je de uitstoot van schadelijke stoffen beperken.

  1. Bekijk eerst Stookwijzer.nu. Laat de houtkachel, pellet kachel of open haard uit bij windstil of mistig weer.
  2. Stook alleen droog hout.
  3. Stook geen geïmpregneerd of geverfd hout.
  4. Volg de instructies bij de kachel of haard voor het aansteken van het vuur.
  5. Laat de schoorsteen minstens één keer per jaar goed vegen. Je voorkomt hiermee schoorsteenbrand.
  6. Zorg voor volledige luchttoevoer. Laat het hout dus niet smoren én laat een houtvuur vanzelf uitbranden.
  7. Houd ventilatieroosters tijdens het stoken open.
  8. Controleer regelmatig of je goed stookt: een goed vuur heeft gele, gelijkmatige vlammen en er komt bijna geen rook uit de schoorsteen.

Wilt u meer informatie over de gevolgen van hout stoken voor het milieu en de gezondheid van uzelf en uw omgeving? Check dan de website van voorlichtingsorganisatie milieucentraal.nl. Kijk op stookwijzer.nu voordat je wilt gaan stoken.  

Stookadvies

U kunt ook een stookadvies opvragen via de Stookwijzer. Deze geeft op elk moment van de dag aan of u beter wel of niet kan stoken. U kunt ook de app downloaden.

Stookalert

Er is ook stookalert. Als u zich aanmeldt voor dit alert, krijgt u bij slechte weersomstandigheden en/of een slechte luchtkwaliteit een melding. Het advies geldt 24 uur.

Rook- of geurhinder

Als u last heeft van rook of geur van houtstook, ga het gesprek dan aan met uw buren. Een goed gesprek en simpele maatregelen om beter te stoken kunnen veel schelen in de overlast. Uit onderzoek blijkt dat twee derde van de houtstokers maatregelen wil nemen om overlast te beperken. De afdeling bouw en woningtoezicht van de Omgevingsdienst Midden-Holland (ODMH) houdt toezicht op de bouwkundige aspecten van houtstook, zoals bijvoorbeeld de aanleg van de rookafvoer. Heeft u vragen hierover, neem dan contact op met één van onze deskundigen. Dit kan per e-mail: bwt@odmh.nl of via 088 545 00 01

Meer informatie

Wilt u meer informatie over houtstook? Kijk dan op de website van Milieucentraal.

Meer tips voor het gebruik van een open haard of houtkachel staan op de website van de Omgevinsdienst Midden Hollland.

Door experts wordt bij het stoken de Zwitserse methode aangeraden. Daarmee brandt je hout beter op en ontstaat minder rook.