Briefadres aanvragen

Iedereen die in Nederland woont, moet als inwoner worden ingeschreven op het adres waar hij/zij voor een half jaar de meeste keren overnacht. Ook als u op meerdere adressen verblijft, of bij vrienden of familie logeert, heeft u een woonadres.

Heeft u geen woonadres, dan kunt u een tijdelijk briefadres aanvragen. Het briefadres is voor inwoners die door een bijzondere situatie (tijdelijk) geen woonadres hebben of in een instelling verblijven.

DigiD Logo

Log in met DigiD en uw persoonsgegevens zijn al ingevuld. Lees meer over DigiD.

Briefadres aanvragen

U kunt een briefadres aanvragen als u:

  • een ambulant beroep uitoefent, dus rondtrekt; 
  • korter dan 8 maanden in het buitenland verblijft;
  • dak- of thuisloos bent.

 

Het briefadres waar u zich inschrijft, moet aan de volgende regels voldoen:

  • Het moet een echt adres zijn, een postbusadres mag niet gebruikt worden.
  • Er moet iemand anders op het adres wonen en daar ingeschreven staan; het mag dus geen leegstaande woning of bedrijfspand zijn.
  • Er mogen maximaal 2 personen een briefadres hebben op het hetzelfde adres, behalve als het om een gezin gaat. Een gezin telt dan als 1 persoon.
  • U kunt een briefadres maximaal 4 weken van tevoren aanvragen.

 

Als hoofdbewoner zorgt u ervoor dat post van de overheid terechtkomt bij de persoon die een briefadres heeft op uw adres. Daarnaast kan de gemeente u om inlichtingen en documenten vragen die nodig zijn om de Basisregistratie Personen (BRP) bij te houden. U bent verplicht om daar aan mee te werken.

Geen financiële gevolgen

Als hoofdbewoner bent u niet verantwoordelijk voor schulden van degene die bij u een briefadres heeft. Er zijn ook geen gevolgen voor uw bijstandsuitkering, gemeentelijke belastingen, huur- of zorgtoeslag. Een persoon met een briefadres staat wel ingeschreven op uw adres, maar niet als bewoner.

U kunt een briefadres online aanvragen. U geeft het adres op waarvoor u het briefadres aanvraagt. Heeft u geen adres, bel dan met de gemeente via telefoonnummer 14 0182.

Vraag een briefadres aan

Wat heb ik nodig bij een aanvraag briefadres?

  • Een geldig identiteitsbewijs van uzelf.
  • Kopie van een geldig identiteitsbewijs van de hoofdbewoner.
  • Een schriftelijke verklaring van de hoofdbewoner dat de post aan u wordt doorgegeven.

 

Na het aanvragen van een briefadres neemt de gemeente contact met u op om een afspraak te maken. U en de hoofdbewoner van het briefadres zijn allebei bij deze afspraak aanwezig. Bij dit gesprek geeft de hoofdbewoner van het briefadres toestemming. Heeft u niemand die u een briefadres wil geven? Soms kunt u tijdelijk worden ingeschreven met een briefadres bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 14 0182.   

Vul het contactformulier in of bel ons via 14 0182.