Woninginbraak voorkomen

Op deze pagina leest u handige tips om woninginbraak te voorkomen.

Gebruik goede sloten (Politie Keurmerk Veilig Wonen)

Laat uw woning beveiligen volgens de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen. De gemeente Waddinxveen geeft hiervoor subsidie. U ontvangt dan 25% van de gemaakte kosten, met een maximum bedrag van € 200,00 per woning. Kijk voor meer informatie op de website Subsidie Keurmerk Veilig Wonen voor eigenaren koopwoning.

Sluit goed af

Goed sloten hebben geen nut als u zelf niet goed afsluit. Dan kost het de inbreker maar een paar seconden om binnen te komen. Sluit dus ook goed af als u boven de kinderen op bed legt of als u snel een boodschap gaat doen.

Leg waardevolle spullen uit het zicht

Leg geen laptops, sieraden, tablets en andere waardevolle spullen in het zicht. Maak van de gelegenheid geen dief!

Stel een tijdschakelaar in op uw lamp

Schakel een tijdschakelaar aan op uw lamp (het liefst meer lampen) en stel deze in op het tijdstip wanneer het donker wordt.

Goed zicht rond uw huis

Zorg ervoor dat er geen donkere of onoverzichtelijke plekken rond uw huis zijn waar inbrekers ongestoord hun werk kunnen doen. Denk hierbij aan het snoeien van uw heg, het plaatsen van een lage schutting of een laag hek en verlichting in uw voor- en achtertuin.

Herken een verdachte situatie

Wanneer is iemand verdacht of wanneer is een situatie verdacht? U weet zelf wat ‘normaal’ gedrag is in uw wijk, waardoor afwijkend gedrag extra opvalt. Denk hierbij aan personen die speurend rondlopen, vaker dezelfde route lopen, bij huizen naar binnen kijken, auto’s bekijken, aanbellen, aan deuren of ramen voelen, om huizen heen lopen of gereedschap of een steen verstoppen.

Weet u wat u moet doen bij verdachte situaties?

Wanneer u een ‘onderbuikgevoel’ heeft en iemand afwijkend gedrag vertoont, dan belt u 112. U hoeft niet bang te zijn dat de politie direct met sirene en zwaailicht komt. De persoon die uw melding bij 112 aanneemt, schat de situatie in of er agenten heen moeten. Bij twijfel bellen! De politie rijdt liever een keer voor niets dan een keer te weinig.

 

Als u met vakantie gaat, vraag dan of uw buren de post willen weghalen en bijvoorbeeld een auto bij u op de oprit zet. Zorg dat uw huis eruit ziet alsof iemand thuis is. U kunt ook met uw straat een BuurtWhatsApp oprichten. Kijk op de pagina van BuurtWhatsapp voor meer informatie.