Erfgoed
In de gemeente Waddinxveen zijn veel panden die waardevol zijn. Bijvoorbeeld omdat een pand zeldzaam is binnen de gemeente of in de regio, een pand lokaal een bijzondere functie vervult of vervuld heeft of het pand heeft een hoge architectonische waarde. In de Erfgoedverordening Waddinxveen staat dat het college van burgemeester en wethouders deze panden als gemeentelijke monumenten aanwijzen.

Log in met DigiD en uw persoonsgegevens zijn al ingevuld. Lees meer over DigiD.

Log in met eHerkenning en uw organisatiegegevens zijn al ingevuld. Lees meer over eHerkenning.
Hieronder staat een lijst met gemeentelijke monumenten. U kunt het overzicht van de monumenten ook digitaal bekijken via de digitale kaart.
- Noordeinde 118
- Zuidkade 136
- Zuidkade 137
- Zuidkade 138
- Zuidkade 139
- Plasweg 1A
- Kerkweg-Oost 218
- Kanaalweg 2-4
- Kerkweg-West 19
- Kerkweg-Oost hoek Stationsplein
- Alberdingk Thijmlaan
- Dorpstraat 51
- Zuidkade 103
- Nesse 16
- Dorpstraat 1
- Kerkweg-West 46
- Zuidkade 175
- Zuidkade 176
- Zuidkade bij nummer 175
- Noordkade 66
- Noordkade 161
- Dorpstraat 22
- Brugweg 88
- Kerkweg-West 13
- Bredeweg 14
- Dorpstraat 60
- Kerkstraat 13
- Oranjelaan 3
- Kanaaldijk 6
- Dorpstraat 68
- Burgemeester Trooststraat 22
- Zuidkade 33
- Zuidkade 34
- Oranjelaan 1
In Waddinxveen zijn 6 rijksmonumenten. Bekijk deze monumenten via het digitale rijksmonumentenregister.
Een gemeentelijk monument kan pas aangewezen worden na overleg en met instemming van de eigenaar. Aanwijzing is op vrijwillige basis. Voordat het college een besluit, vraagt zij de adviescommissie omgevingskwaliteit Waddinxveen om advies. Eigenaren van gemeentelijke monumenten kunnen dan minder eenvoudig aanpassingen aan het pand doen. In de Erfgoedverordening staat daarom dat eigenaar een compensatie krijgen. De compensatie is een jaarlijkse teruggave van 50% van de ozb-aanslag. Ook verzorgt de gemeente een gratis lidmaatschap op de Monumentenwacht en krijgt de eigenaar van de gemeente het monumentenschildje voor op het pand. Voor vragen kunt u contact opnemen met mevrouw Versteeg via g.versteeg@waddinxveen.nl of via 14 0182. Maar ook de adviescommissie geeft graag advies en antwoord op uw vragen. De erfgoedcommissie bereikt u ook via mevrouw Versteeg.
In de gemeente staan veel panden die waardevol zijn. Bijvoorbeeld omdat een pand zeldzaam is in gemeente of in de regio, een pand lokaal een bijzondere functie had of heeft of het pand heeft een hoge bouwkundige waarde. Voordat een pand een gemeentelijk monument wordt, beoordeelt de adviescommissie het pand op zeven voorwaarden: de geschiedenis van het ontstaan, het lokaal belang, de bouwstijl, hoe gaaf is het pand, zijn er bepaalde bouw- of grondwerken in de omgeving, hoe uniek is het pand en wat is de bouwkundige. Bij een positieve beoordeling kan het pand een gemeentelijk monument worden.
Eerst de eigenaar zelf. De gemeentelijke monumentenstatus is vrijwillig en niet verplicht. Alleen na overleg en een akkoord van de eigenaar kan een pand gemeentelijk monument worden. Daarnaast geeft ook de adviescommissie een positieve beoordeling. Als eigenaar en adviescommissie akkoord zijn, neemt het college van burgmeester en wethouders een besluit.
Het hele pand wordt aangewezen als gemeentelijk monument. Het uitgangspunt is dat de constructie en het monumentale karakter van het pand behouden blijven. Het belangrijkste is de buitenkant van het pand. Meestal zorgt de buitenkant ook voor het monumentale karakter. Daarnaast kunnen er bijzondere monumentale onderdelen aanwezig zijn, zoals een schouw, trappenhuis, serre of rijk gedetailleerd ornamentenplafond. Het in standhouden is het uitgangspunt.
Het hele kadastrale perceel valt onder het aanwijzingsbesluit en krijgt dus de monumentenstatus. Als delen van het perceel uitsloten zijn, staat dat in het aanwijzingsbesluit.
Dit verschilt per pand. Als u niet weet of twijfelt welke onderdelen van uw pand monumentaal zijn, kunt u dit aan adviescommissie vragen. De adviescommissie bezoekt en bekijkt dan uw pand. Die commissie kan na het bekijken de monumentale onderdelen aan u doorgeven die monumentaal zijn. Ook brengt de adviescommissie advies uit over uw pand.
Ja. Als eigenaar kunt u een verzoek doen om een aanwijzingsprocedure te starten. Daarna beoordeelt de adviescommissie het pand. Bij een positieve beoordeling besluit het college van burgemeester en wethouders om het pand aan te wijzen als gemeentelijk monument.
Als een pand is aangewezen als gemeentelijk monument kan deze alleen de monumentenstatus verliezen als de buitenkant van het pand en de monumentale onderdelen verloren zijn gegaan. Dit kan bijvoorbeeld na brand of instorting. Ook bij verkoop blijft het pand een gemeentelijk monument.
Ja. Een aanwijzing als gemeentelijk monument heeft geen invloed op de bestemming van het pand.
Alle gemeentelijke monumenten hebben een monumentenschildje op het pand.
Nee, dit is niet verplicht maar mag wel.
Het is in uw eigen belang om uw pand in goede conditie te houden. Wanneer uw pand onderhoud krijgt, moet het monumentale karakter en de monumentale onderdelen blijven bestaan. U kunt hierover advies vragen aan de gemeentelijke adviescommissie.
Iedereen heeft een wettelijke plicht om een pand goed te onderhouden. Dit staat de Woningwet. Daarin is geen verschil gemaakt tussen een monument of een ander gebouw.
Er is geen verplichting om een gemeentelijk monument in de originele staat terug te brengen. De beoordeling door de adviescommissie gaat over de huidige staat. Herstel of verhelpen van gebreken aan het monument is natuurlijk toegestaan en ook gewenst, maar dit is vrijwillig.
Ja. De aanwijzing van een pand tot gemeentelijk monument betekent niet dat er aan het pand niets meer mag worden aangepast. Omdat elk pand verschillend is, is het advies om bij restauratie- of verbouwingsplannen de adviescommissie op tijd om advies te vragen. Voor een restauratie of verbouwing van een gemeentelijk monument is meestal een omgevingsvergunning nodig. De omgevingsvergunning heeft u nodig om bij een verbouwing het monumentale karakter en de monumentale onderdelen van het pand te behouden.
Voor gewoon onderhoud en kleine werkzaamheden is meestal geen omgevingsvergunning nodig. Maar als het invloed heeft op het monumentale karakter of specifieke monumentale onderdelen heeft u wel een vergunning nodig.
Vergunningsvrij zijn bijvoorbeeld:
- schilderwerk aan de buitenkant, u moet dan wel dezelfde kleurstelling gebruiken;
- schilderwerk aan de binnenkant;
- vloerbedekking, tegelwerk en behang;
- nieuwe keuken;
- nieuwe badkamer en vervangen sanitair;
- vervangen van kapotte of ontbrekende dakpannen door hetzelfde type;
- loodgieterswerk zoals vervangen goot of vernieuwen van plat dak;
- aanpassingen aan installaties (zoals C.V. of ventilatie), als dit geen verandering geeft van de buitenkant vna het pand door leidingen, doorvoeren enz.;
- het vervangen van een onderdorpel en andere kozijndelen (als het kozijn hetzelfde blijft);
Twijfelt u of u een omgevingsvergunning nodig heeft? Vraag dan de gemeentelijke adviescommissie om advies.
Ja. Belangrijk is dat het gemeentelijk monument goed en met respect voor het monumentale karakter en de monumentale onderdelen wordt onderhouden, verbouwd of gerestaureerd.
De adviescommissie geeft gratis advies en ondersteuning aan eigenaren.
Nee. Alleen als het monument in een hele slechte staat is en niet meer hersteld kan worden en/of de eigenaar erg wordt benadeeld, kan bij hoge uitzondering een vergunning voor sloop worden verleend.
Ja. De commissie vindt duurzaamheid ook erg belangrijk. Het plaatsen gaat wel in overleg met de commissie. Als de panelen bijvoorbeeld in het zicht vanaf de straat liggen, wordt er goed gekeken naar het plaatsen (rekening houden met detail, kleur, indeling van de gevel en dergelijke).
Nee. Uit onderzoek blijkt dat de status van een gemeentelijk monument niet zorgt voor een verhoging of verlaging van de waarde.
Een eigenaar van een gemeentelijk monument komt in aanmerking voor financiële regelingen. De gemeente Waddinxveen geeft elk jaar 50% van de ozb-aanslag terug aan de eigenaren. Ook kunt u een renovatie of verbouwing van een gemeentelijk monument voordelig financieren.
De adviescommissie heeft verschillende taken. Voor eigenaren is deze ondersteuning gratis.
- Advies aan eigenaren die de status van gemeentelijk monument overwegen.
- Advies over wat bijzondere monumentale onderdelen aan het pand zijn.
- De adviescommissie vragen om langs te komen om het pand te bekijken.
- Advies aan eigenaren van gemeentelijke monumenten over onderhoud, verbouwing en restauratie.
- Hulp bij de aanvraag van een omgevingsvergunning.
- Advies over andere zaken die te maken hebben met gemeentelijke monumenten.