Gehandicaptenparkeerkaart aanvragen of verlengen

Met een gehandicaptenparkeerkaart kunt u parkeren op de gehandicaptenparkeerplaatsen in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. Er zijn 3 soorten kaarten: een bestuurderskaart, een passagierskaart en een instellingenkaart.

Vraagt u voor het eerst een gehandicaptenparkeerkaart aan? Neem dan contact op met Wadwijzer via telefoonnummer 14 0182. Wilt u uw parkeerkaart verlengen? Dan doet u dat digitaal.

DigiD Logo

Log in met DigiD en uw persoonsgegevens zijn al ingevuld. Lees meer over DigiD.

Parkeerkaart verlengen

Er zijn 3 soorten gehandicaptenparkeerkaarten.

Bestuurderskaart

 • U kunt minstens een half jaar niet verder dan 100 meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken.
 • U kunt zelf auto rijden.

Passagierskaart

 • U kunt minstens een half jaar niet verder dan 100 meter zelfstandig lopen. Ook niet met hulpmiddelen, zoals een stok of krukken.
 • U kunt niet zelf auto rijden. U hebt altijd de hulp van een bestuurder nodig.

U kunt ook een combinatie van een bestuurderskaart en een passagierskaart aanvragen. Bijvoorbeeld als u blijvend in een rolstoel zit.

Instellingenkaart

Het bestuur van een instelling waar mensen met een beperking verblijven, kan voor het vervoer van de bewoners een gehandicaptenparkeerkaart aanvragen.

Vraagt u voor het eerst een gehandicaptenparkeerkaart aan? Neem dan contact op met Wadwijzer via telefoonnummer 14 0182. Of u gehandicaptenparkeerkaart krijgt, hangt af van het resultaat van de beoordeling van uw lichamelijke beperking. Een medisch bedrijf beoordeelt uw lichamelijke beperking. De gemeente wijst het medisch bedrijf aan. Verder heeft u nodig:

 • Uw geldige identiteitsbewijs
 • Een recente pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen
 • Bewijs van medisch onderzoek
 • Een eventueel eerder afgegeven gehandicapten- of invalidenparkeerkaart.

Ja, dit doet u digitaal via de knop bovenaan deze pagina. Lukt dit niet, neem dan contact op met de gemeente via telefoonnummer 14 0182 en vraag naar Wadwijzer.

U maakt een afspraak om uw gehandicaptenparkeerkaart op te halen. U heeft ook een pasfoto nodig die niet ouder is dan 6 maanden. Afspraak maken

Een gehandicaptenparkeerkaart kost € 26,30. U betaald geen kosten voor de medische beoordeling. Ook niet als wij uw aanvraag afkeuren.

Met een gehandicaptenparkeerkaart parkeert u op gehandicaptenparkeerplaatsen in alle EU-landen, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland. U moet zich wel houden aan de lokale parkeerregels. En verder:

 • De parkeerkaart staat op naam van een persoon.
 • De parkeerkaart staat niet op kenteken. U kunt de kaart voor elke auto gebruiken.
 • De parkeerkaart is maximaal 5 jaar geldig.

Parkeergids bestellen

Iedere gemeente heeft eigen parkeerregels. Wilt u gebruikmaken van de gehandicaptenparkeerkaart in een andere gemeente dan kunt u deze regels vinden in een handige gids. De gids kost € 12,50 inclusief verzendkosten en bestelt u per e-mail via parkeergids@gmail.com.