Oplaadpaal elektrische auto aanvragen

Gemeente Waddinxveen stimuleert het gebruik van elektrische auto’s. Elektrische auto’s worden aan speciale laadpalen opgeladen. Deze vindt u op veel locaties en ook bij parkeerplaatsen aan de openbare weg. Via deze laadpalen zijn de auto’s binnen 3 tot 7 uur helemaal vol. Dit gaat veel sneller dan het opladen via een stopcontact. De aansluiting en stekker zijn hiervoor anders.

U kunt via www.laadpaalnodig.nl een laadpaal aanvragen. De aanvraag en het plaatsen van een laadpaal duurt gemiddeld meer dan 41 weken.

Op dit moment kan het langer duren voordat u een reactie ontvangt op uw aanvraag. De belangrijkste reden is een gebrek aan personeel.

Als u op eigen terrein een laadpunt wilt maken, zoekt u zelf een bedrijf die deze aansluiting maakt. U mag dan een laadkabel vanuit uw huis over de stoep leggen. U heeft hiervoor geen vergunning nodig. Wel moet u zich houden aan onderstaande regels

Wat zijn de regels?

 • Er mag geen oplaadkabel over of op de rijbaan of fietspad gelegd worden.
 • U bent zelf verantwoordelijk voor onderhoud en schade aan de kabel wanneer deze over de stoep ligt om de auto op te laden.
 • U bent verantwoordelijk voor de veiligheid en toegankelijkheid van de stoep en u moet altijd een rubberen kabelmat over de kabel leggen.
 • U bent aansprakelijk wanneer u de veiligheid op de stoep in gevaar brengt.
 • U mag geen openbare parkeerplek claimen. Ook niet de parkeerplek dicht bij uw elektrische oplaadpaal. Iedereen mag parkeren op deze plek wanneer deze beschikbaar is.
 • Als de auto niet opgeladen wordt, zorgt u ervoor dat de stoep vrij is.
 • De kabel mag het beheer en onderhoud van de openbare ruimte niet hinderen, zoals beschreven in de APV.
 • Door brandveiligheid is het verboden een kabel over de stoep leggen rechtstreeks uit een woning of bedrijf. 
 • De kabel mag maximaal 10 meter over de stoep liggen. Dit is de afstand vanaf de grens van uw eigen terrein tot aan de auto.
 • U legt de kabel langs de stoep.
 • Informeer uw buren over de aanvraag van de laadpaal. Als buren veel weerstand geven, kunt u alsnog een openbare laadpaal in de buurt aanvragen.

De aanvraag en het plaatsen van een laadpaal duurt gemiddeld 41 weken.

ENGIE gaat op termijn voorspellen waar laadpalen moeten komen. Daarmee kan de aanvraagtijd korter worden.

Wilt u meer weten over laadpalen voor elektrische auto’s, vul dan het contactformulier in. Wij beantwoorden uw vragen graag.

Wilt u een oplaadpunt maken op uw eigen parkeerplaats? Dan heeft u toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren. Een VvE mag eigen voorwaarden stellen voor de plaatsing van de laadpaal. Vraag naar de voorwaarden bij uw Vereniging van Eigenaren. Of bekijk de informatie op rijksoverheid.nl.