Reizen met kinderen

Reist u met uw kinderen naar het buitenland en hebben zij een andere achternaam? Dan kan dit problemen opleveren bij de paspoortcontrole op het vliegveld. De ouders, verzorgers of personen die gezag over het kind hebben moeten u die toestemming geven.

Uw kind moet een geldig paspoort of identiteitskaart hebben. Ook als uw kind jonger is dan 14 jaar.

Er zijn verschillende situaties mogelijk waarin een ouder alleen met een minderjarig kind reist. Bijvoorbeeld:

  • ouder met gezamenlijk ouderlijk gezag reist alleen met kind. Hiervoor heeft u toestemming nodig
  • ouder met alleen het ouderlijk gezag (eenhoofdig) reist alleen met kind. Hiervoor heeft u geen toestemming nodig, maar wel aanvullende documenten
  • ouder zonder ouderlijk gezag reist alleen met kind. Hiervoor heeft u toestemming nodig
  • er is 1 ouder overleden. Dan heeft u een uittreksel uit het gezagsregister nodig. U vraagt een uittreksel uit het gezagsregister schriftelijk aan. Dit doet u bij een rechtbank bij u in de buurt.

Via Rijksoverheid.nl kunt u nagaan welke regels er gelden als een kind meereist met een ouder met een andere achternaam. Reist uw kind met iemand anders mee, bijvoorbeeld met een familielid? Dan eisen sommige landen een verklaring waarin u als ouder toestemming geeft voor de reis. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming. Houd rekening met extra regels en uitgebreide controles door de Koninklijke Marechaussee aan de grenzen. De Koninklijke Marechaussee controleert ouders die alleen met een kind het Schengengebied in of uit reizen. Dit gebeurt om internationale kinderontvoering tegen te gaan.