Leerlingenvervoer
Gaat uw kind naar speciaal onderwijs en is de afstand van huis naar school meer dan 6 kilometer? Dan kunt u bij de gemeente een vergoeding aanvragen voor leerlingenvervoer. De voorwaarden en verschillende soorten leerlingenvervoer staan hieronder uitgelegd. De gemeente besluit voor welke vergoeding uw kind in aanmerking komt.
Wilt u leerlingenvervoer aanvragen? Neem dan contact op met Wadwijzer via telefoonnummer 14 0182.
Waarom zijn de regels veranderd?
Door nieuwe beleidsregels is het duidelijker wie recht heeft op leerlingenvervoer en voor welke soort. Door deze nieuwe regels sluit de gemeente ook aan op de wettelijke norm voor kilometervergoedingen.
Hoe moet ik dit zo snel gaan regelen?
Om u als ouders en uw kinderen de kans te geven te wennen aan de nieuwe regels zijn er afspraken gemaakt die gelden tot 1 januari 2026. Tot die datum blijft alles bij het oude. De hoogte van de kilometervergoedingen is wel veranderd.
Voor wie gelden de nieuwe regels?
Deze nieuwe beleidsregels gelden voor iedereen die gebruik gaat maken of gebruik maakt van het leerlingenvervoer voor het schooljaar 2025-2026.
- leerlingen die niet zelfstandig naar een school voor basisonderwijs of voortgezet onderwijs kunnen gaan en als de afstand van de woning naar de dichtstbijzijnde school meer dan 6 km is;
- leerlingen met een beperking die naar een school voor basisonderwijs of voorgezet onderwijs gaan.
De gemeente rekent met de wettelijke norm voor de kilometervergoedingen. Dus € 0,11 voor vervoer per fiets en € 0,23 voor vervoer per eigen auto. Voor het vervoer per fiets geldt de vergoeding voor het kind en de begeleider.
Hoe bereken ik het aantal kilometers voor de route naar de school?
U gebruikt de hiervoor de ANWB-routeplanner en de kortste afstand met de fiets.
De gemeente Waddinxveen heeft deze soorten leerlingenvervoer:
- vergoeding vervoer per fiets;
- vergoeding kosten openbaar vervoer;
- vergoeding eigen vervoer (auto);
- vergoeding vervoer door bedrijf (taxi/ busje).
Zijn combinaties van vergoedingen mogelijk?
Nee, inwoners krijgen een vergoeding voor de fiets, auto of voor het gebruik van het openbaar vervoer. Deze vergoedingen kunt u niet combineren. Ook kunt u deze vergoedingen niet combineren met de taxi.
- Aanvragen worden beoordeeld door de voorwaarden die in de verordening en de beleidsregels staan.
- De behandeltermijn is standaard 8 weken. Als de aanvraag compleet wordt ingediend, kan deze periode korter zijn.
- Wanneer de aanvraag niet juist of niet volledig wordt ingediend (b.v. verplichte bijlagen niet aangeleverd) dan kunt u binnen 2 weken uw aanvraag aanpassen en de documenten alsnog aanleveren. Als u dit niet doet, wordt uw aanvraag niet in behandeling genomen.
- U krijgt een brief over het besluit op uw aanvraag. Dit heet een beschikking.
De vergoeding voor het gebruik van fiets/eigen auto of openbaar vervoer wordt tijdens het schooljaar in 2x uitbetaald. Dit is rond oktober en rond februari. U kunt de vergoeding niet met terugwerkende kracht aanvragen. Zorg er voor dat u de aanvraag op tijd indient.
Wij gaan ervan uit dat een kind tot en met 12 jaar 6 kilometer (enkele reis) naar school kan fietsen. Voor het voortgezet onderwijs is de afstond tot en met 10 kilometer.
Ja. Alle kinderen worden opgehaald op een opstapplaats. Er zijn uitzonderingen, bijvoorbeeld voor kinderen in een rolstoel.
Hoe ver moet ik maximaal lopen naar de opstapplaats?
De maximale afstand om te lopen naar een opstapplaats is 2 kilometer vanaf het adres waar u woont.
Werk of inburgeringsplicht is geen geldige reden om kinderen niet naar school te kunnen brengen. Beide ouders moeten tot 4 uur per dag beschikbaar hebben om hun kinderen naar school te brengen. De enige uitzondering is als beide ouders kunnen aantonen dat zij niet later kunnen starten of stoppen i.v.m. hun werk (bijvoorbeeld ploegendiensten). Zij moeten dan een verklaring van hun werkgever overleggen.
Meer kinderen op verschillende scholen is geen reden om niet te kunnen begeleiden. Maar bij gezinnen met meer kinderen met een beperking die naar verschillende scholen gaan, is er een mogelijkheid voor begeleiding. Voor meer kinderen die naar het basis- of voortgezet onderwijs of in Waddinxveen gaan geldt, deze uitzondering niet. Dan komt u niet in aanmerking voor leerlingenvervoer.
Bij een scheiding en/of co-ouderschap binnen het gezin, waardoor uw kind(eren) op 2 plekken verblijft, moeten beide ouders, allebei apart, een aanvraag indienen bij de gemeente waar hij of zij woont.
De maximale reistijd naar de scholen binnen de gemeenten Waddinxveen, Gouda, Zuidplas en Bodegraven-Reeuwijk is 60 minuten enkele reis. Daarbuiten geldt een maximale reistijd van 90 minuten enkele reis.
Nee, dit kan niet. Bij grote uitzondering worden kinderen soms in een kleinere groep vervoerd (maximaal 4 leerlingen). Hiervoor moet u een recente medische verklaring (maximaal 3 maanden oud) van een onafhankelijk arts laten zien.
Wie is een onafhankelijk arts?
Een onafhankelijk arts is een arts die bij SKJ (Stichting Kwaliteitsregister Jeugd) geregistreerd staat. Dit is niet de huisarts of een arts die aan de school verbonden is.
De gemeente gaat ervan uit dat ouders hun kind zelf kunnen begeleiden naar school met de fiets/auto of openbaar vervoer. Gaat uw kind mee met het taxibusje? Dan gaan wij ervan uit dat de ouders ervoor zorgen dat hun kind op tijd klaar staat op de opstapplaats.
Wat verwacht de gemeente van de zelfstandigheid van kinderen?
Kinderen vanaf 9 jaar kunnen zelfstandig met het openbaar vervoer of op de fiets naar school, behalve als dit niet kan door een medische reden. Daarvoor moet u een recente, maximaal 3 maanden oud, medische verklaring laten zien.