Aanmelden als handelaar

Als u regelmatig tweedehands spullen opkoopt en weer verkoopt, bent u verplicht om u als opkoper aan te melden bij de gemeente. Ook bent u verplicht om uw ingekochte spullen bij te houden in het Digitaal Opkopers Register (DOR). Op deze manier zorgen we ervoor dat er geen gestolen spullen verkocht worden.

Bekijk het informatiefilmpje over DOR.

Het Digitaal Opkopers Register (DOR) is een online in- en verkoopregister. In dit systeem registreert u de goederen die u opkoopt en verkoopt. Het doel van het DOR is om heling tegen te gaan. Ook helpt het de gemeente en politie om gestolen goederen terug te brengen bij de rechtmatige eigenaar.

In het DOR kunt u controleren of goederen als gestolen staan geregistreerd bij de politie. Voert u een goed in wat is gestolen? Dan ontvangt de politie automatisch een melding en wordt het goed bij u opgehaald.

Merkt u achteraf dat u iets heeft gekocht wat gestolen is? ​Dan kunt u via het DOR direct aangifte doen van heling. Vervolgens kunt u een aanvraag doen om het geld terug te vragen van de klant die het gestolen goed aan u heeft verkocht.