Naamskeuze, gecombineerde achternaam

De keuze voor de achternaam van een kind kunt u voor de geboorte van het kind of uiterlijk bij de geboorteaangifte aangeven. Ouders mogen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt: van de moeder of van de vader. Deze naamskeuze kan alleen bij het eerste kind. Alle volgende kinderen krijgen automatisch de achternaam die het eerste kind heeft gekregen. De kinderen zijn dan wel in dezelfde relatie met dezelfde partner geboren.

Vanaf 1 januari 2024 zijn er meer opties voor het kiezen van een achternaam. Ouders kunnen dan ook kiezen voor een combinatie van hun beide achternamen als achternaam voor hun kind. Er is een overgangsregeling tot 1 januari 2025. Dat betekent dat ouders van wie alle kinderen zijn geboren na 1 januari 2016 de achternaam kunnen laten aanpassen in een gecombineerde achternaam. Beide ouders moeten aanwezig zijn om de akte van naamskeuze te ondertekenen ook als maar 1 ouder het gezag heeft.

Maak een afspraak voor een gecombineerde achternaam.

Als u geen achternaam kiest of die niet op tijd bij de gemeente vastlegt, bepaalt de wet welke achternaam uw kind krijgt. Welke naam dat is, hangt af van uw persoonlijke situatie.

Man en vrouw, getrouwd of geregistreerd partnerschap

Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de vader. Als u wilt dat uw kind de achternaam van de moeder krijgt, moet u dat voor of tijdens de geboorteaangifte samen vastleggen bij de gemeente.

Twee vrouwen, getrouwd of geregistreerd partnerschap

  • Als de moeder zwanger is van een onbekende donor, krijgt uw kind automatisch de achternaam van de duomoeder. Dit kan alleen als de duomoeder juridische ouder wordt bij de geboorte. Daarvoor is een ouderschapsverklaring nodig. Als u wilt dat uw kind de achternaam van de geboortemoeder krijgt, legt u dit samen vast bij de gemeente.
  • Als de moeder zwanger is van een bekende donor en de duomoeder uw kind erkent, krijgt uw kind automatisch de achternaam van de geboortemoeder. Als u wilt dat uw kind de achternaam van de duomoeder krijgt, moet u dit samen bij de gemeente laten vastleggen.

Ouders die niet getrouwd zijn en geen geregistreerde partners zijn

Uw kind krijgt automatisch de achternaam van de moeder. Als u wilt dat uw kind de achternaam van de vader of van de duomoeder krijgt, moet de vader of de duomoeder uw kind erkennen. Op de website van de rijksoverheid vindt u meer informatie over het erkennen van een kind. Bij de erkenning kiest u dan samen de achternaam.

Gezin van twee mannen

Bij de geboorte van een kind, is er altijd een moeder. Het moederschap kan alleen eindigen door adoptie. Bij adoptie kunt u de achternaam van uw eerste kind kiezen. Dit gebeurt bij de rechter. Alle volgende kinderen van u en uw partner krijgen ook deze gekozen achternaam.

 

 

De keuze voor een gecombineerde achternaam wordt mogelijk voor kinderen geboren vanaf 1 januari 2024. Tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind kunnen ouders samen bij de gemeente hun voorkeur voor een gecombineerde achternaam opgeven. De keuze is eenmalig en geldt ook voor volgende kinderen. Er is ook een overgangsregeling tot 1 januari 2025, Dat betekent dat ouders van wie alle kinderen zijn geboren na 1 januari 2016 de achternaam kunnen laten aanpassen in een gecombineerde achternaam. De aanpassing kan alleen voor alle kinderen samen.

De naamkeuze bij de geboorte is gratis. Voor kinderen die op of na 1 januari 2016 zijn geboren, zijn de kosten voor naamswijziging € 75,00 voor het eerste kind en € 50,00 voor ieder volgend kind. Deze naamkeuze kan alleen tegelijk voor alle kinderen aangevraagd worden.

Neem een geldig identiteitsbewijs mee. Beide ouders moeten aanwezig zijn.

Als het kind een reisdocument heeft, moet dit ingeleverd worden. Het document verliest zijn geldigheid door de naamswijziging. Er moet op eigen kosten een nieuw document aangevraagd worden.

Mensen hebben verschillende soorten achternamen. De meeste mensen hebben alleen een achternaam maar het komt ook voor dat iemand nu al een dubbele achternaam heeft. Dan worden deze namen gezien als één achternaam. De gecombineerde achternaam wordt zonder streepje ertussen geschreven. Op de website van de rijksoverheid staan voorbeelden van mogelijkheden met een gecombineerde achternaam.

 

Bij adoptie kunt u andere combinaties kiezen. Als de (adoptie)ouders voor hun eerste kind gekozen hebben voor de achternaam van een van hen of voor een combinatie daarvan, dan kan een volgend adoptiekind die naam ook krijgen. Zij kunnen daarnaast kiezen voor de oorspronkelijke naam van het adoptiekind. Ook kunnen zij (een deel van) de oorspronkelijke achternaam van het adoptiekind combineren met de eerder gekozen achternaam van een van hen beiden. Verschillende adoptiekinderen in het gezin kunnen dus dezelfde of verschillende achternamen hebben. Op de website van de rijksoverheid staan voorbeelden van mogelijkheden met een gecombineerde achternaam.

U kunt kiezen uit maximaal twee naamdelen. Als personen met een gecombineerde achternaam zelf kinderen krijgen dan kunnen zij in totaal voor deze kinderen ook maximaal twee naamdelen kiezen. Er vervallen dan naamdelen als u kiest voor een gecombineerde achternaam.

Nee, dit kan niet. Alleen kinderen van dezelfde ouders krijgen dezelfde achternaam. Voor kinderen van verschillende ouders kiest u dus verschillende combinaties van achternamen. Voor voogdij gelden er andere regels. 

Als het kind al een paspoort of identiteitskaart heeft, dan is dit document niet meer geldig. Als u wilt reizen, dan moet u een nieuw identiteitsdocument aanvragen met de (nieuwe) gecombineerde achternaam. De kosten hiervan betaalt u zelf.

Nederlanders hebben één achternaam. Dat kan een dubbele naam zijn. Nederlanders die kunnen bewijzen dat hun achternaam een combinatie is van de namen van hun ouders kunnen bij de gemeente vragen om een deel van die naam door te geven aan hun kinderen.