Echtscheiding melden

Een scheiding regelt u met een advocaat bij de rechtbank. Zodra uw scheiding is geregeld, meldt u of uw advocaat dit bij de gemeente waar u bent getrouwd. Uw echtscheiding is pas definitief als dit verwerkt is in de burgerlijke stand van de gemeente.

Dit is gratis.

  • Kies een advocaat. Als u samen met uw partner de scheiding aanvraagt, is één advocaat genoeg. Als u niet samen de scheiding aanvraagt of als u en uw partner het niet eens zijn met elkaar, kiest u allebei een eigen advocaat.
  • Uw advocaat vraagt de scheiding aan bij de rechtbank met een verzoekschrift. Uw advocaat stelt dit verzoekschrift samen met u op.
  • U kunt in het verzoekschrift vragen om een nevenvoorziening. Dit is een afspraak die te maken heeft met de scheiding. Bijvoorbeeld over de omgang met de kinderen.
  • Als alleen u de scheiding aanvraagt, krijgt uw partner een kopie van uw verzoekschrift.
  • Uw partner kan bezwaar maken tegen de scheiding. Dat wordt ‘verweer voeren’ genoemd.
  • Als de rechter een uitspraak heeft gedaan, krijgt u die beslissing toegestuurd via uw advocaat. Dit heet een beschikking. Deze beschikking laat u door uw advocaat binnen 6 maanden inschrijven bij de gemeente waar u bent getrouwd. Pas dan bent u voor de wet uit elkaar. Dit geldt ook voor een ontbinding van het huwelijk na een scheiding van tafel en bed.
  • Een scheiding van tafel en bed is definitief als de beschikking binnen 6 maanden in het huwelijksgoederenregister is ingeschreven. U neemt daarvoor contact op met de griffie van de rechtbank.

Uw echtscheiding wordt dan ingeschreven in de registers van de gemeente Den Haag.

De ambtenaar van uw trouwgemeente informeert ook uw woongemeente.

Wilt u hulp van een mediator of advocaat, maar kunt u deze niet betalen? Dan betaalt de overheid soms mee aan de kosten. Dit heet gesubsidieerde rechtsbijstand. De Raad voor Rechtsbijstand regelt dit. Met de zogenaamde toevoeging, kunt u checken of u recht op subsidie bij scheiding hebt