Coronamaatregelen

Versoepelingen

Van de huidige coronavariant worden de meeste mensen minder ziek. Het aantal mensen dat met corona op de IC wordt opgenomen, blijft beperkt. Daarom wordt er verder versoepeld, per direct en per 23 maart. Maar corona is niet weg. Respecteer elkaars keuzes, bijvoorbeeld als iemand een mondkapje draagt op een plek waar je het zelf niet zou doen. Kijk voor actuele informatie op de website van de Rijksoverheid

Vanaf dinsdag 19 april wordt een aantal nog bestaande adviezen verder versoepeld

  • Zo vervalt het dringende quarantaine-advies voor iedereen, maar blijft waakzaamheid wel geboden wanneer je in de buurt van iemand bent geweest die met COVID-19 is besmet.
  • Mensen die Nederland inreizen hebben geen gezondheidsverklaring meer nodig.

Mondkapjes

Er gold nog een mondkapjesadvies op plaatsen waar het druk is, maar ook dit komt nu te vervallen. Uiteraard kunnen mensen die zich zorgen maken over hun gezondheid, nog altijd een mondkapje dragen.

Coronatoegangsbewijs

Het tonen van het coronatoegangsbewijs (Testen voor Toegang) vervalt per 23 maart op alle locaties. In verschillende Europese landen is nog wel een QR-code nodig voor bijvoorbeeld bezoek aan horeca.

Testen, isolatie en quarantaine

Klachten? Blijf thuis en doe een (zelf)test. Twee keer per week preventief zelftesten in het onderwijs vervalt. Positief getest? Ga dan minimaal 5 dagen in isolatie.

In contact geweest met een besmet persoon? Er kan een quarantaine-advies gelden. Doe de quarantainecheck op quarantainecheck.rijksoverheid.nl.

Thuiswerken

Het thuiswerkadvies vervalt. Hybride werken (combinatie thuis en kantoor) wordt wel gestimuleerd.

Reizen

Per 23 maart geldt: reizen vanuit een land binnen EU/Schengen: test-, herstel-, of vaccinatiebewijs vervalt. Geen inreismaatregelen*

Reizen vanuit een land buiten EU/Schengen:

  • voor EU-burgers: testbewijs vervalt, geen inreismaatregelen (ook een gezondheidsverklaring voor inreizen is niet meer verplicht);
  • voor niet-EU burgers: testbewijs vervalt, EU-inreisverbod blijft in stand (er zijn uitzonderingen).

Basisregels voor iedereen

  • Was vaak en goed je handen
  • Hoest en nies in je elleboog
  • Klachten? Blijf thuis en doe een zelftest
  • Zorg voor genoeg frisse lucht
  • Haal een vaccin, booster- of herhaalprik

Anderstaligen en gebarentaal

Makkelijke uitleg over corona