Levenloos geboren kind registreren

Wanneer een kind levenloos wordt geboren, is dit een groot emotioneel gemis. Als u wilt, kunt u uw kindje laten registreren in de Basisregistratie Personen (BRP). Dit is niet verplicht. U doet uw verzoek tot registratie bij de gemeente waar u woont. 

Met deze registratie is uw levenloos geboren kind zichtbaar voor u via MijnOverheid.nl en op een uittreksel van de BRP. 

Dat kan met terugwerkende kracht. Ook eerder levenloos geboren kinderen kunnen dus worden opgenomen in de Basisregistratie personen (BRP) van de gemeente waar u staat ingeschreven.    

Maak een afspraak met mevrouw Bennemeer of mevrouw Van Vliet via telefoonnummer 14 0182

  • U kunt het verzoek tot registratie alleen voor uzelf doen, niet namens de andere ouder.
  • Op het moment van de geboorte woonde u in Nederland en stond u ingeschreven in de Basisregistratie Personen (BRP).
  • Voor de registratie in de BRP hebben we een akte van levenloos geboren kind of een akte van geboorte (levenloos) nodig. Wanneer u twijfelt of deze akte is opgemaakt, kunt u contact opnemen met de gemeente waar uw kind is geboren.
  • Wanneer de geboorte is geweest, maakt niet uit voor de registratie.
  • Het verzoek doet u schriftelijk.

 

Als er een registratie van het levenloos geboren kindje op de persoonslijst van de ouder moet komen, heeft u een akte van levenloos geboren kind of akte van geboorte (levenloos) nodig. Is dit niet het geval dan moet(en) de ouder(s) eerst de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar het kind is geboren, vragen om een akte van geboorte (levenloos) op te maken. Wilt u alvast het aanvraagformulier downloaden en ingevuld meenemen. Neem ook een geldig identiteitsbewijs mee.    

Het registreren van een levenloos geboren kindje in de Basisregistratie Personen (BRP) is gratis.

U krijgt binnen 4 weken een reactie van de gemeente.

  • Documenten van de geboorte, zoals een in het buitenland opgemaakte akte waarin staat dat uw kind levenloos is geboren.
  • Als het moeilijk voor u is om deze documenten te krijgen, geeft u dit aan bij de gemeente. Omdat dit een heel persoonlijke situatie is, wordt er mild en begripvol met de regels omgegaan. U kunt dan een verklaring over de geboorte van uw kindje afleggen bij de gemeente.