U kunt bij de gemeente woonkostentoeslag aanvragen voor een huurwoning of een koopwoning. Om in aanmerking te komen voor woonkostentoeslag moet uw inkomen met meer dan 25% gedaald zijn.

Huurwoning

Als u niet in aanmerking komt voor huurtoeslag, dan kunt u voor 6 maanden woonkostentoeslag aanvragen. Wanneer u woonkostentoeslag ontvangt, wil de gemeente dat u verhuist naar een goedkopere woning waarvoor u huurtoeslag kunt ontvangen. Om het verhuizen makkelijker te maken, krijgt u een financiële urgentieverklaring.

Heeft u er alles aan gedaan om binnen 6 maanden te verhuizen, maar is dat niet gelukt, dan kan de woonkostentoeslag verlengd worden met 6 maanden. U kunt dus woonkostentoeslag ontvangen voor maximaal 1 jaar.

Koopwoning

Als u een koopwoning heeft en kunt aantonen dat u geen lening of een 2e hypotheek kan afsluiten, dan kunt u woonkostentoeslag aanvragen. Bij een koopwoning heeft u geen verhuisverplichting.

Aanvragen

U kunt woonkostentoeslag aanvragen via Wadwijzer, telefoon 140182 (optie 2). Heeft u al een contactpersoon bij het sociaal team? Neem dan contact met uw contactpersoon op.