De dienstregeling van Arriva in de Zuidplas (grofweg het gebied tussen Gouda, Zoetermeer en Rotterdam) wordt op 14 juli a.s. aangepast. 

Sinds december 2018 is de Zuidplas een station rijker: station Lansingerland-Zoetermeer. De sprinter van Gouda naar Den Haag doet dit station al ieder kwartier aan, maar nu stopt ook de RandstadRail lijn 4 (Zoetermeer - Den Haag) bij dit vervoerknooppunt. Bovendien zijn de nieuwe bushaltes in gebruik genomen. Tegelijkertijd is de treindienst Alphen a/d Rijn - Gouda de afgelopen jaren sterk verbeterd. Zo rijden de treinen overdag ieder kwartier, en ‘s avonds en in het weekend elk halfuur tussen Gouda en Alphen a/d Rijn, en zijn er maar liefst twee extra stations gerealiseerd: Boskoop Snijdelwijk en Waddinxveen Triangel.

Arriva heeft gekeken naar het totale aanbod van het openbaar vervoer in het gebied. Dus naar de dienstregeling van de bussen, maar ook die van de metro’s van RET, de R-net trein van Gouda naar Alphen a/d Rijn én de trams van HTM. Kort gezegd: in de nieuwe dienstregeling sluiten al die lijnen beter op elkaar aan. In veel gevallen rijden de bussen vaker; zowel in de spits als in het dal en tijdens de weekenden. Een kaart ziet u hieronder. Hierin staan alleen de Arriva lijnen die veranderen. De overige lijnen blijven ongewijzigd.

Wijzigingen voor Waddinxveen

Omdat de route van buslijn 175 verlengd wordt naar Gouda, vervalt buslijn 186. Buslijn 175 maakt  een groot gedeelte van Waddinxveen beter bereikbaar: de wijk Zuidplas, het station, het nieuwe winkelcentrum Gouweplein en het woongebied in Waddinxveen-Zuid (Victorwijk), maar ook de bedrijventerreinen Coenecoop en Kouwe Hoek. Vooral Waddinxveen-Zuid (Victorwijk) profiteert van nieuwe route via de Kanaaldijk.

Voor reizigers van en naar Waddinxveen-Noord (Staringlaan en Groenswaard) biedt de trein een hoogwaardig alternatief, zeker omdat de trein frequent vertrekt. Daarbij is het station nooit verder dan 800 meter lopen. Wilt u dichterbij opstappen, dan kunt u in de spits gebruikmaken van de buslijnen 86 en 87. In de daluren zijn er belbussen (lijnen 586 en 587). Vraag uw rit wel minimaal een uur van tevoren aan. Neem buslijn 86/586 voor de oostkant van Boskoop en Waddinxveen (via Boomgaard - Zuidkade - Noordkade - Staringlaan) en buslijn 87/587 voor de westkant (via Noordeinde - Beethovenlaan).

Het traject van buslijn 382 wordt ingekort tot station Lansingerland-Zoetermeer. Reist u van Waddinxveen naar Den Haag, dan kunt u bij dit nieuwe station overstappen op de trein of RandstadRail. In de spitsuren kunt u ook verder reizen met buslijn 380 of 381. Deze bussen sluiten elk halfuur naadloos en betrouwbaar aan op buslijn 382, zodat ook de busverbinding met Voorburg en Den Haag behouden blijft. De route van lijn 382 wordt aan de andere kant ook ingekort tot Waddinxveen. De bus rijdt dus niet meer naar Boskoop. U reist in dat geval met de trein of bus 86/87 (spits) of belbus 586/587 (dal). Bovendien wordt er voortaan via Moerkapelle gereden. Dat betekent dat uw reistijd iets toeneemt.

Daarentegen wordt de dienstregeling fors uitgebreid. Bus 382 gaat namelijk ook in de daluren, ’s avonds en in het weekend rijden.

Meer informatie vindt u op de website van Arriva.