De Duurzame Dagen in Waddinxveen zijn begonnen. Alle onderdelen van duurzaamheid komen voorbij in deze week. Het is een week vol activiteiten voor jong en oud. Wethouder Brigitte Leferink is trots op de samenwerkingen met inwoners en ondernemers in het dorp: "De gemeente heeft het initiatief genomen om de Duurzame Dagen te organiseren. We hebben verschillende partijen uitgenodigd om samen te werken en het resultaat mag er zijn. Het is een bomvolle week met verschillende activiteiten geworden.” Op de pagina Duurzame Dagen zijn alle activiteiten en voor inwoners te vinden.

Duurzaamheid is ook afval goed scheiden

Een belangrijk onderwerp binnen duurzaamheid is afval. Door goed afval te scheiden, kunnen materialen opnieuw gebruikt worden. Wethouder Leferink geeft toe dat ze zelf soms ook moeite heeft met afval op de juiste manier scheiden: “Vooral met PMD-afval twijfel ik nog weleens. Dat vind ik persoonlijk altijd een lastige. Ik weet nu dat een pak yoghurt met resten erin niet bij PMD mag, die moet leeg zijn. Frisdrank- of shampooflessen mogen weer wel bij PMD-afval!” Op de vraag hoe de wethouder dat allemaal kan onthouden, heeft ze een simpel antwoord: “In de app of op website van Cyclus staat hier duidelijke uitleg over.”

Cyclus komt naar Waddinxveen tijdens de Duurzame Dagen met "PMD, doet u mee?". In verschillende wijken geven ze tijdens de Duurzame Dagen uitleg over PMD-afval scheiden en zijn er leuke prijzen te winnen. Ook de mobiele milieustraat van Cyclus reist mee door Waddinxveen. Daar kunnen inwoners tot een grote boodschappentas aan spullen gratis inleveren.

Programma Duurzame Dagen

Er is nog veel meer te doen tijdens de Duurzame Dagen:

  • een wandeling door een van de natuurgebieden met Staatsbosbeheer of Groenalliantie;
  • gratis uw autobanden op de juiste spanning laten zetten. Hiermee bespaart u brandstof;
  • gratis naar de film: de documentaire ‘More than honey’ draait in Cultuurhuys de Kroon(externe link);
  • bekijk de duurzame hoek in de bibliotheek voor boeken over het thema.

Op de pagina Duurzame Dagen staat het hele programma. Hier kunt u zich ook aanmelden voor activiteiten.

Informeren en ideeën opdoen

Wethouder Leferink sluit af: “Alle kleine beetjes helpen. Of je nu je afval bewuster gaat scheiden, energiebesparende maatregelen treft in je woning of je tuintegels vervangt voor bloemen en planten, alles helpt. Ik hoop dat veel inwoners zich deze week goed laten informeren en inspireren op dit brede thema!”