Met dit formulier dient een kiezer een verzoekschrift in om bij volmacht te stemmen.

Kunt u niet zelf naar het stembureau? Dan kunt u een ander voor u laten stemmen. Met dit formulier vraagt u hiervoor toestemming.

U kunt ook de ander voor u laten stemmen door dat op de achterzijde van uw stempas in te vullen. U ontvangt uw stempas ongeveer twee weken voor de dag van stemming. Is dat te laat, bijvoorbeeld omdat u in het buitenland bent, dan kunt u dit formulier gebruiken.

U kunt dit formulier ook gebruiken als u geen geldig (of een maximaal vijf jaar verlopen) identiteitsdocument heeft. Als u een ander aanwijst om voor u te stemmen met behulp van de achterkant van uw stempas, moet u namelijk een kopie van een geldig (of een maximaal vijf jaar verlopen) identiteitsbewijs meegeven.

Vult u dit formulier in, dan hoeft de ander geen kopie van uw identiteitsbewijs te tonen als hij voor u stemt.

Wanneer?

Uw verzoek moet uiterlijk vrijdag 11 maart om 17.00 uur zijn ontvangen door uw gemeente.

Wie kan voor u stemmen?

Bij de gemeenteraadsverkiezing kan elke andere kiezer in de gemeente voor u stemmen.

Hoe stemt de ander voor u?

Degene die voor u stemt ontvangt een bewijs dat hij voor u mag stemmen. Deze persoon moet uw stem op hetzelfde moment uitbrengen als zijn eigen stem en mag maximaal voor twee andere kiezers stemmen.

Let op!

Het initiatief om iemand voor u te laten stemmen moet van u zelf uit gaan. Een ander mag u niet vragen of hij voor u mag stemmen, dat is verboden. Ook is het verboden te betalen voor uw stem, of u op een andere manier te verplichten om uw stem door een ander te laten uitbrengen. U bent dan ook zelf strafbaar.

Heeft u eenmaal iemand aangewezen om voor u te stemmen, dan kunt u dit niet meer ongedaan maken. U kunt dan niet meer zelf stemmen. 

Verzoek om bij volmacht te stemmen (L8)