Waddinxveen gaat leefgeld uitkeren aan Oekraïense vluchtelingen die geen werk hebben. Als gemeente betalen wij het leefgeld uit via een bankoverschrijving. Wij hebben daarom een bankrekeningnummer per gezin nodig. Om het leefgeld te kunnen ontvangen, vragen wij gevluchte Oekraïners het aanvraagformulier op te vragen via wadwijzer@waddinxveen.nl.

Een deel van het leefgeld is bedoeld voor wonen

Het leefgeld bestaat uit een aantal onderdelen. De hoogte van deze onderdelen van het leefgeld is afhankelijk van de leeftijd van de vluchteling. De regeling gaat ervan uit dat de vluchteling het onderdeel voor wonen door de vluchteling aan de gastgever geeft om bij te dragen in de kosten voor inwoning. De gastgever mag ook om dit bedrag vragen. Het gaat om € 215 per volwassene en € 55 per minderjarige per maand.

Het uitbetalen van het leefgeld gebeurt via een bankrekening

Bij in ieder geval Bunq(externe link) of Rabobank(externe link) kunnen vluchtelingen uit Oekraïne bankrekeningen openen. U kunt ook navraag doen in een speciaal spreekuur bij de Rabobank, Stadhuisplein 2 in Alphen aan den Rijn. Dit spreekuur is op maandag en donderdag van 10.00 tot 13.00 uur.

Heeft u nog vragen, dan kunt u contact opnemen met de gemeente via telefoonnummer 14 0182.