In Nederland gaan wij stoppen met het gebruik van aardgas. Tussen nu en 2050 vervangen wij ook in Waddinxveen aardgas voor duurzame energie. Dat betekent dat wij tussen nu en 2050 op een andere manier gaan koken, douchen en verwarmen. In september en oktober hebben wij daarvoor inwoners en ondernemers om hun mening gevraagd in de vragenlijst “Aardgasvrij Waddinxveen”. De resultaten zijn bekend. In onderstaande factsheet presenteren wij u de belangrijkste resultaten. Onderaan de pagina staan de cijfers uitgeschreven als tekst.

Factsheet aardgasvrijwonen
Resultaten vragenlijst Aardgasvrij Waddinxveen
aardgasvrij wonen
Resultaten vragenlijst Aardgasvrij Waddinxveen​

 

Wat wordt er met de resultaten gedaan?

De resultaten van de vragenlijst worden op meegenomen in de Transitievisie Warmte. Hierin komt te staan welke buurt, wanneer van het gas af gaat. De volgende stap in het schrijven van dit plan is het kiezen van ‘verkenningsbuurten’. Wat verkenningsbuurten zijn, leest u op de website.

 

Eenvoudige uitleg resultaten vragenlijst aardgasvrij wonen

Belang Transitievisie Warmte

34% van de inwoners is ervan op de hoogte dat de gemeente een Transitievisie Warmte schrijft. Bij de ondernemers is dit 35%. 36% van de inwoners vindt het belangrijk dat de gemeente Waddinxveen aardgasvrij wordt. Van de ondernemers geeft 29% dit aan. 16% van de inwoners en ondernemers is goed op de hoogte hoe zij kunnen bijdragen aan de Transitievisie Warmte.

Uitgangspunten

Top drie belangrijke punten voor een aardgasvrij Waddinxveen zijn:

 • Top drie van inwoners is betaalbaarheid 85%, vrijheid van keuze (oplossing en leverancier) 55% en gezonde en milieuvriendelijke oplossingen 41%.
 • Top drie van ondernemers is betaalbaarheid 68%, vrijheid van keuze (oplossing en leverancier) 55% en verstandig tempo voor energiezuinig maken 42%.

Top drie reacties wanneer er een andere mogelijkheid komt dan aardas zijn:

 • Dat mag alleen als mijn maandlasten niet hoger worden zegt 60% van de inwoners en 55% van de ondernemers.
 • Dat mag tot hogere maandlasten leiden, als dat in de toekomst financiële voordelen heeft zegt 23% van de inwoners en 23% van de ondernemers.
 • Dat is belangrijk en mag tot hogere maandlasten leiden zegt 9% van de inwoners en 13% van de ondernemers.

Uitgevoerde en toekomstige stappen

Stappen ondernomen om woning of bedrijfsgebouw energiezuiniger te maken zijn:

 • 73% van de inwoners zegt dubbel glas, 53% van de inwoners zegt dakisolatie en 48% van de inwoners zegt spouwmuurisolatie
 • 71% van de ondernemers zegt dubbel glas, 52% van de ondernemers zegt dakisolatie en 52% van de ondernemers zegt spouwmuurisolatie

Top 3 plannen om woning of bedrijfsgebouw energiezuiniger te maken zijn voor inwoners:

 • 14% zegt zonnepanelen
 • 13% zegt elektrisch of op inductie koken
 • 10% zegt dubbel glas

Top 3 plannen om woning of bedrijfsgebouw energiezuiniger te maken zijn voor ondernemers:

 • 26% zegt zonnepanelen
 • 13% zegt dakisolatie
 • En 10% zegt spouwmuurisolatie

Behoefte inwoners en ondernemers

55% van de inwoners en 58% van de ondernemers hebben behoefte aan informatie over de kosten, subsidie- en financieringsmogelijkheden.

40% van de inwoners en 39% van de ondernemers hebben behoefte aan informatie en advies (op maat) over de verschillende mogelijkheden om aardgas te vervangen.

72% van de inwoners wil betrokken worden bij het schrijven van de Transitievisie Warmte. De meerderheid wil op de hoogte gehouden worden en 10% wil meedenken in een koplopersgroep. Van de ondernemers wil 74% aangehaakt blijven.

Top 3 manieren om geïnformeerd te worden voor inwoners en ondernemers

60% van de inwoners en 55% van de ondernemers willen geïnformeerd worden van Hart van Holland. 44% van de inwoners en 52% van de ondernemers willen geïnformeerd worden via de gemeentelijke website. 41% van de inwoners en 35% van de ondernemers willen geïnformeerd worden via de nieuwsbrief duurzaamheid.