Informatie over de registratie van Oekraïense vluchtelingen.

Hoe krijgt een Oekraïense vluchteling een IND verblijfssticker?

Val je onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming en sta je ingeschreven bij de gemeente? Dan kun je binnenkort een afspraak maken om een bewijs van verblijf op te halen bij de IND.

Het is op dit moment niet mogelijk een verblijfssticker aan te vragen

Op dit moment is het niet mogelijk om een afspraak te maken. Het uitdelen van het verblijfsbewijs is even gepauzeerd. Dit wordt half oktober 2022 weer gestart.  

Moeten de Oekraïense vluchtelingen hier asiel aanvragen?

Dat hoeft niet. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Moet een Oekraïense vluchteling zich registreren?

Wij adviseren Oekraïense vluchtelingen zich te laten registreren bij de gemeente. Dit kan bijvoorbeeld met een paspoort, geboorteakte of verblijfspapieren. Bel met 140182 om een afspraak te maken. Na registratie krijgen zij een BSN-nummer.

Door zich te registreren in de Basis Registratie Personen (BRP), hebben Oekraïense vluchtelingen recht op voorzieningen in Nederland, zoals onderdak, levensonderhoud, medische zorg en onderwijs.

Op de website van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens(externe link) (RIVG) staat meer informatie over de inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) en hoe gemeenten daarmee omgaan. 

Woont u in Waddinxveen en vangt u op dit moment thuis vluchtelingen op uit Oekraïne?

Dan komt de gemeente Waddinxveen graag met u in contact. We vragen u om deze vluchtelingen te registreren bij de gemeente. Om de Oekraïners goed van dienst te kunnen zijn in Nederland, hebben we hun contact- en verblijfsgegevens nodig.

Na registratie krijgen zij een BSN-nummer en gaan wij als gemeente aan de slag met onderwijs en financiën voor de vluchtelingen. Bel met de gemeente via 14 0182 om een afspraak te maken.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid(externe link).