Kosten

Tarieven reisdocumenten
ProductLeeftijdKostSpoedaanvraagGeldigheidVerwerkingstijdVerwerkingstijd bij spoedaanvraag
Nederlands paspoort18 jaar of ouder€ 75,80€ 51,60is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Nederlands paspoortjonger dan 18 jaar€ 57,30€ 51,60is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Identiteitskaart18 jaar of ouder€ 68,50€ 51,60is 10 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Identiteitskaartjonger dan 18 jaar€ 36,95€ 51,60is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaarligt na 1 werkdag voor u klaar (als u na 14.00 uur een spoedaanvraag doet, kunt u het document na 2 werkdagen ophalen)
Zakenpaspoort18 jaar of ouder€ 75,80€ 51,60is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaar 
Zakenpaspoortjonger dan 18 jaar€ 57,30€ 51,60is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaar 
Tweede paspoort18 jaar of ouder€ 75,80€ 51,60is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaar 
Tweede paspoortjonger dan 18 jaar€ 57,30€ 51,60is 5 jaar geldigligt na 5 werkdagen voor u klaar 

Direct regelen

Online aanvragen

Snel uw aanvraag voor een paspoort regelen? 

Online aanvragen U heeft hiervoor een DigiD-inlogcode nodig; Tijdens het online aanvragen kunt u meteen een afspraak maken. De afspraak is nodig om een foto in  te leveren, een vingerafdruk te nemen en uw handtekening te zetten.

Een week later kunt u uw paspoort ophalen bij de receptie. Dit kan zonder afspraak. U kunt geen spoedaanvraag online doen. Daarvoor maakt u een afspraak. Wilt u voor uw kind de aanvraag online indienen? Dan heeft uw kind een eigen DigiD-inlogcode nodig.

Paspoort aanvragen in het gemeentehuis (geen online aanvraag)

U kunt de aanvraag ook in het gemeentehuis doen. Maak daarvoor een afspraak. U kunt alleen voor uzelf een paspoort aanvragen. Een week later kunt u uw paspoort ophalen bij de receptie. Dit kan zonder afspraak. 

Maak een afspraak wilt u uw aanvraag aan de balie doen? Maak dan via deze knop een afspraak.

Toestemming paspoort voor minderjarige kinderen

Is het paspoort voor een persoon jonger dan 18 jaar dan heeft de gemeente toestemming nodig van beide ouders of van de persoon die het gezag heeft. Beide ouders of de persoon die het gezag heeft, moet hiervoor online toestemming geven via onderstaande knop. Geeft u online toestemming? Dan voegt het programma deze toestemming automatisch toe aan de aanvraag voor het reisdocument van uw kind. De toestemming kan ook persoonlijk aan de balie gegeven worden.

Geef toestemming

Verklaring vermissing paspoort of ID-kaart

Via deze verklaring doet u aangifte van vermissing van uw paspoort of identiteitskaart. Uw paspoort of ID-kaart is door het indienen van deze verklaring meteen ongeldig verklaard. Alleen het document van de persoon die de aangifte doet met DigiD wordt ongeldig verklaard. U kunt geen aangifte van vermissing doen voor een ander persoon.

Let op: u kunt een ingediende verklaring van vermissing na het indienen niet meer ongedaan maken. Doordat uw paspoort of ID-kaart meteen ongeldig wordt verklaard, voorkomt u dat er misbruik wordt gemaakt van uw vermiste documenten.

Als u een paspoort als vermist opgeeft, moet een een geldige reden opgeven. Als u drie keer een vermissing doorgeeft binnen vijf jaar dan komt uw vermissing waarschijnlijk in het Register paspoortsignaleringen te staan. Dit kan gevolgen hebben voor het aanvragen van een nieuw paspoort of ID-kaart.

Dien de verklaring van vermissing in

Spoedaanvraag

Als u uw paspoort snel nodig hebt, doet u een spoedaanvraag. Als u het paspoort voor 14.00 uur aanvraagt, kunt u deze meestal de volgende werkdag vanaf 10.00 uur ophalen. U betaalt extra voor een spoedaanvraag.

Reizen met kinderen

 • Kinderen moeten een eigen reisdocument hebben en mogen niet meer bijgeschreven staan in het paspoort van de ouders.
 • Als u met uw kind naar het buitenland reist en u een andere achternaam heeft dan uw kind, dan heeft u een bewijs nodig dat u de vader of moeder bent of het ouderlijk gezag hebt.

Lees meer over reizen met kinderen op de website van de Rijksoverheid(externe link).

Informatie over het aanvragen van een paspoort of ID-kaart als u in het buitenland(externe link) woont.

Hoe werkt het?

Hoe lang is mijn paspoort geldig?
Soort paspoortGeldigheid
Paspoort 18 jaar of ouder10 jaar
Paspoort t/m 17 jaar5 jaar
Zakenpaspoort10 jaar
Tweede paspoort2 jaar

Zakenpaspoort

Als u (bijvoorbeeld voor uw werk) vaak reist, kunt u een zakenpaspoort aanvragen. Dit is een normaal paspoort, maar heeft 2 keer zoveel bladzijden voor stempels.

Tweede paspoort

U kunt een tweede paspoort aanvragen als u:

Als u een tweede paspoort wilt aanvragen gelden de volgende voorwaarden:

 • Uw huidige paspoort is nog minimaal 6 maanden geldig
 • U kunt bewijzen dat u het tweede paspoort nodig hebt

Wat moet ik doen?

 • U vraagt een paspoort persoonlijk aan bij de gemeente.
 • Als u een paspoort voor uw kind aanvraagt, neemt u uw kind mee.
 • In uw paspoort worden uw vingerafdrukken opgenomen. Zorg voor schone vingers.
 • Kinderen jonger dan 12 jaar hoeven geen vingerafdrukken te laten maken.
 • U haalt uw paspoort persoonlijk op.
 • Als u een paspoort voor uw kind ophaalt, neemt u uw kind mee.
 • Als u uw oude paspoort wilt houden, moet u hier specifiek om vragen. Anders wordt uw oude paspoort vernietigd.

Lichamelijke of verstandelijke beperking

Als u door een lichamelijke of verstandelijke beperking niet persoonlijk een paspoort kunt aanvragen, kan een medewerker van de gemeente naar u toe komen. Bij twijfel vraagt de gemeente u om een medische verklaring.

Als u door een tijdelijke lichamelijke beperking geen vingerafdrukken kunt laten maken, krijgt u een paspoort dat 1 jaar geldig is. Is uw beperking blijvend, dan krijgt u een paspoort dat 10 jaar geldig is.

Paspoort kwijt of gestolen

 • Als uw paspoort in Nederland kwijt is of gestolen, kunt u direct een nieuw paspoort aanvragen. Bij deze aanvraag tekent u een Verklaring van vermissing. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.
 • Als u verzekerd bent tegen diefstal, is aangifte doen bij de politie wel aan te raden.
 • Als u onmiddellijk op reis moet, kunt u een noodpaspoort(externe link) aanvragen bij de Koninklijke Marechaussee.
 • Als u uw oude paspoort terugvindt, bent u verplicht dit in te leveren bij de gemeente. Dit paspoort is namelijk niet meer geldig.
 • Als u uw paspoort in het buitenland verliest, doet u aangifte bij de politie ter plaatse. Vraag om een schriftelijk bewijs hiervan. Dit hebt u nodig voor uw verzekering. In Nederland hoeft u geen aangifte te doen bij de Nederlandse politie.
 • Meld bij de Nederlandse ambassade of het consulaat(externe link) dat uw paspoort kwijt of gestolen is en vraag een noodpaspoort aan.
 • Met het buitenlandse proces-verbaal kunt u bij de gemeente een nieuw paspoort aanvragen.

Wat heb ik nodig?

 • Een goedgelijkende pasfoto die
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt, ook als ze zijn verlopen.
 • Als u een tweede paspoort aanvraagt, neemt u bewijzen mee dat u het tweede paspoort nodig hebt.
 • Als uw paspoort in het buitenland is kwijtgeraakt of gestolen, dan neemt u het buitenlandse proces-verbaal mee.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Kinderen tot 18 jaar

 • Toestemming van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft. Deze toestemming kunt u online geven. U kunt ook samen bij de aanvraag in het gemeentehuis een handtekening zetten. Dan hoeft u vooraf niets te doen.
 • (Kopie van) het identiteitsbewijs van beide ouders of van degene die het gezag over het kind heeft.
 • Kinderen moeten zelf aanwezig zijn bij de aanvraag en bij het afhalen van hun paspoort.
 • Minimaal één ouder of verzorger moet aanwezig zijn bij de aanvraag.
 • Een goedgelijkende pasfoto die niet ouder is dan 6 maanden op het moment van aanvraag. Deze pasfoto voldoet aan de pasfoto-eisen(externe link).
 • Alle paspoorten en identiteitskaarten die u nog hebt van uw kind, ook als ze zijn verlopen.
 • Pinpas of geld. U betaalt direct bij de aanvraag.

Meer informatie

U kunt uw paspoort na 6 werkdagen afhalen. Als u een spoedaanvraag 's ochtends hebt gedaan, kunt u uw paspoort de volgende werkdag afhalen.

Als u uw oude paspoort niet meer hebt en u hebt geen ander identiteitsbewijs, doet de gemeente onderzoek om uw identiteit vast te stellen. Hierdoor kan het langer duren voordat u uw paspoort krijgt.

Tips

 • Als u niet de Nederlandse nationaliteit hebt, kunt u in aanmerking komen voor een Vluchtelingenpaspoort of een Vreemdelingenpaspoort.
 • Als u onder curatele staat, hebt u toestemming van de curator nodig voor het aanvragen van een paspoort.
 • Als u van naam verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen.
 • Als u van geslacht verandert, moet u een nieuw paspoort aanvragen.

Vanuit het buitenland aanvragen

Nederlanders die in het buitenland wonen, kunnen voor een paspoort terecht bij een groot aantal Nederlandse vertegenwoordigingen, zoals consulaten en ambassades. Of bij een van de grensgemeenten in Nederland(externe link). Bij zo'n aanvraag komen veel verschillende documenten kijken.

Met de tool van nederlandwereldwijd.nl(externe link) is het makkelijker om een paspoort aan te vragen in het buitenland of bij een grensgemeente. Dankzij de tool ziet u precies welke documenten u nodig hebt en kunt u online een persoonlijke checklist maken. Dit scheelt u veel tijd.

Per 1 oktober alleen nog met paspoort naar het Verenigd Koninkrijk (VK)

Vanaf 1 oktober 2021 komen Nederlanders alleen nog het Verenigd Koninkrijk (VK) binnen met een geldig paspoort. De Nederlandse ID-kaart telt dan niet langer als reisdocument voor het VK. Dit geldt voor:

 • Engeland
 • Schotland
 • Wales en
 • Noord-Ierland.

Meer informatie: Reizen naar het VK? Geldig paspoort mee! (vanaf 1 oktober)(externe link).

In verband met corona kunnen er ook nog andere voorwaarden gelden voor de heen- en terugreis naar het VK.

Heeft u gevonden wat u zocht op deze pagina?

Vragen? Wij helpen u graag!

Heeft u een vraag, opmerking of suggestie?
Chat met ons of kijk op Facebook of Twitter.

U kunt uw vraag ook stellen via ons contactformulier.

Monica

Monica 
afdeling Publieksplein