Vrijwilliger Energiecoach

Als vrijwillige energiecoach ga je bewoners in Waddinxveen helpen om hun energierekening te verlagen. Je doet dit door tips en advies te geven over kleine en grote energiebesparende maatregelen. Een inspirerende klus voor iemand die zichzelf graag wil ontwikkelen én andere inwoners van Waddinxveen wil leren kennen en helpen.

Omschrijving

De gemeente Waddinxveen helpt samen met de duurzaamheidswerkgroep WaddGroen inwoners met het verduurzamen van hun woning. Dit doen we door het inzetten van energiecoaches om mensen te helpen bij wie de stijgende energierekening extra hard aankomt.

Lijkt het je leuk om zelf energiecoach te worden en veel te leren over verduurzaming? Vind jij het leuk om met allerlei verschillende mensen contact te hebben? En word je enthousiast van mensen helpen? Dan is het werk als vrijwillige energiecoach écht iets voor jou!

Klaar om de energietransitie te versnellen?

Dit ga je doen:

Als energiecoach ga je bij inwoners thuis op bezoek om te kijken hoe ze energie kunnen besparen. Je geeft bijvoorbeeld tips over energiebesparende maatregelen en gedrag, je stelt een adviesrapport op, maar je kunt ook helpen bij het uitzoeken van een beter energiecontract. Ook kunnen de energiecoaches aan de slag met een warmtecamera. Met deze camera kun je zowel binnen als buiten laten zien waar er warmte lekt in een woning.
Al met al is een rol van energiecoach uitgebreid en word je vaak met open armen ontvangen.

Op dit moment werken we samen met een team van 5 enthousiaste energiecoaches in Waddinxveen. Zij verwelkomen jou graag in het team!

Energiecoach Joerek:

Het is mooi om vrijwillige energiecoach te zijn, omdat je je tijd en kennis nuttig kunt inzetten om mensen te helpen met hun uitdagingen omtrent energiebesparing. Iedereen waarbij ik langs ben geweest, is blij met het bezoek en de bijdrage die je hebt geleverd en dat geeft veel voldoening

Om dit allemaal te regelen, is het handig als jij:

 • het leuk vindt om mensen te helpen;
 • goede sociale en communicatieve vaardigheden hebt;
 • niet bang bent om je handen uit de mouwen te steken en een beetje handig bent;
 • de Nederlandse taal voldoende beheerst; een of meerdere andere talen is een pré;
 • het leuk vindt om te werken in het sociaal gebied of energiebesparing is mooi meegenomen;
 • 4 uur of meer per week beschikbaar bent vanaf begin oktober tot en met december; liever daarna ook nog;
 • bereid bent om een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) aan te vragen; de gemeente betaalt deze voor je.

Maak je geen zorgen. Deze punten zijn ook bedoeld om je een idee te geven van het werk. We vinden hoe je overkomt als mens belangrijker. Heb je andere talenten die van pas komen dan zijn die ook zeker welkom. Samen vinden we iets wat goed bij je past!

Dit staat ertegenover

 • een opleidingstraject betaald door de gemeente Waddinxveen: je wordt een getrainde energiecoach;
 • leuke en inspirerende bezoeken bij veelal dankbare bewoners;
 • je leert veel nieuwe mensen kennen;
 • je krijgt een leuk extraatje in de vorm van een vrijwilligersvergoeding.

Heb je vragen of interesse?

Mail dan Paul Jennen van de duurzaamheidswerkgroep WaddGroen via info@waddgroen.nl.