Noodopvang Oekraïense vluchtelingen

Heeft u een vraag over de (crisis) noodopvang van Oekraïense vluchtelingen in Waddinxveen? Hieronder staan veelgestelde vragen en antwoorden. Kijk voor meer informatie over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne op de website van de Rijksoverheid.

Crisisnoodopvang is voor de korte termijn. Meestal 72 uur. Sporthal De Dreef is onze officiële locatie voor crisisnoodopvang in Waddinxveen. Dat betekent dat deze locatie de voorzieningen heeft die nodig zijn om in een crisis noodopvang te bieden. Denk daarbij aan toiletten, douches etc. De Oekraïense vluchtelingen zijn 1,5 week in sporthal De Dreef geweest voor crisisnoodopvang. De noodopvang aan de Noordkade is voor minimaal zes maanden.

De Oekraïense vluchtelingen worden opgevangen in de noodopvang Noordkade 64c. Hier is ruimte voor 120 vluchtelingen. Zij kunnen hier in ieder geval 6 maanden blijven wonen.

Oekraïense vluchtelingen die niet in Waddinxveen verblijven of nog onderweg zijn, kunnen op dit moment niet zomaar terecht in de noodopvang aan de Noordkade. Zodra zij zich melden bij de gemeente, neemt de gemeente contact op met het Regionaal Centrum Vluchtelingen Spreiding van de Veiligheidsregio Hollands Midden. De regio kijkt waar er op dat moment plaats is binnen de regio.

Ja, er is beveiliging aanwezig. 

Elke veiligheidsregio moet 2000 Oekraïense vluchtelingen opvangen. Waddinxveen heeft ongeveer 120 plaatsen beschikbaar. Die worden nu door de veiligheidsregio gebruikt. 

Ja, dat klopt. De gemeente heeft dit pand aangepast voor noodopvang. Als op lange termijn noodopvang niet meer nodig is, dan is het de bedoeling dat er op deze plek betaalbare woningen komen.

Ja. Hotel de Unie is opgeknapt en geschikt gemaakt om in te wonen. Op dit moment wonen er zo’n 40 Oekraïners in Hotel de Unie.

Wij kunnen ons deze vraag voorstellen. Toch zijn dit twee verschillende situaties. Wat de Oekraïense vluchtelingen krijgen, is noodopvang: een slaapkamer voor het gezin, gezamenlijke woonkamers en een gezamenlijke keuken voor alle vluchtelingen. Dat is niet te vergelijken met een normale zelfstandige woning met een eigen keuken en verschillende slaapkamers. Ook is de noodopvang tijdelijk.

Ondertussen worden er in Triangel woningen gebouwd en zijn we als gemeente hard bezig om in de toekomst de wijk aan de Noordkade en het Sleutelkwartier te ontwikkelen met nieuwe woningen.

Een aantal Waddinxveners heeft al jaren een band met het dorp Reya (vlakbij Zhitomir) in Oekraïne. Na de bombardering van het dorp sloegen deze inwoners op de vlucht en zochten contact met hun kennissen in Waddinxveen. Die hebben de gemeente Waddinxveen begin maart 2022 om hulp gevraagd, waarna de gemeente besloot sporthal De Dreef in te richten als crisisnoodopvanglocatie om de Oekraïners een veilig onderkomen te bieden.


Op 15 maart zijn zij naar de noodopvang aan de Noordkade 64c verhuisd. Omdat Waddinxveen de crisisnoodopvang en de noodopvang zo snel geregeld had, heeft de veiligheidsregio later meer vluchtelingen naar deze noodopvang laten komen.

Ja, dat kan. Wilt u dit melden bij www.takecarebnb.org (landelijk)? Zij coördineren deze opvang.

Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

Als de vluchtelingen die u thuis opvangt niet langer bij u kunnen blijven dan kunnen we via de veiligheidsregio zoeken naar een plek in de noodopvang. Wij kunnen niet garanderen dat dit in Waddinxveen is.

Mail hiervoor naar gemeente@waddinxveen.nl. Wij nemen dan binnen 3 werkdagen contact met u op.

Nee, dat gaan we op dit moment niet doen. De reden is dat we als Waddinxveen al meer vluchtelingen opvangen dan van ons gevraagd wordt. Dat doen we graag, maar we merken dat we hier onze handen meer dan vol aan hebben. Daarom richten we ons vooral op de opvang aan de Noordkade en de toekomstige opvang in het pand van Hotel De Unie. Als er later nog particuliere opvang nodig is dan laten we dat weten.