Het jaar 2021 is aangebroken. En zoals gebruikelijk wensen we elkaar dan alle goeds toe.

Een gelukkig nieuwjaar. 

Een voorspoedig nieuwjaar. 

Veel heil en zegen. 

Goede zaken. 

Gezondheid. 

En tal van dergelijke wensen. 

Daar sluit ik me graag bij aan. Ik wens Waddinxveen het beste voor 2021. 

Wat is dat eigenlijk, het beste voor Waddinxveen? Voor een antwoord op die vraag neem ik u eerst mee naar de oudejaarsavond in huize Nieuwenhuis.

Oudejaarsavond in huize Nieuwenhuis

Deze oudejaarsdag was anders dan andere jaren. En gelukkig in huize Nieuwenhuis toch ook wel weer voorspelbaar. We kochten oliebollen en appelflappen. Net als ieder jaar weer iets teveel. Het bordspel Kolonisten van Catan kwam uit de kast. Het was spannend, ook al wisten we net als andere keren eigenlijk van tevoren al wie er zou gaan winnen. En ook al was het eigenlijk al warm genoeg, er ging nóg een blokje extra op de kachel. Want die vlammen kronkelen zo gezellig. Ook dit jaar was er een oudejaarsdienst die ons even stil liet staan. En ook dit jaar merkte ik bij mezelf weer die gemengde gevoelens die voor mij een beetje horen bij de Oudejaarsavond. Enerzijds beschouwing en bezinning. Anderzijds gewoon heel gezellig en gemoedelijk.

Het was ergens rond 23.00 uur toen we besloten een rondje te maken. Wat was er mooi in 2020? Een rondje zegeningen tellen. Gelukkig bleken die er genoeg.

We kwamen vervolgens uit bij een tweede vraag: Wat hoop je voor 2021? Dat bleek een hele lijst te worden. Onze kinderen benoemden dingen over thuis, over vrienden, over de school en de kerk. Mijn vrouw en ik maakten het rijtje nog langer door te beginnen over de familie en ons werk, over maatschappij en samenleving. 

Wat een wensen. Misschien wel teveel? Toen ik daar nog eens over nadacht, kwam ik tot de conclusie dat het niet teveel is. Want ons leven bestaat nu eenmaal uit al die verschillende onderdelen. Als we elkaar een voorspoedig nieuwjaar wensen, dan bedoelen we daarmee toch ook al de verschillende facetten van ons leven?

En zo kom ik terug bij Waddinxveen.

De hand en de voet, het oor en het oog

Datzelfde geldt ook voor Waddinxveen. Als ik Waddinxveen het beste wens, bedoel ik dat voor alles wat er in onze gemeente gebeurt. Want Waddinxveen is een mooi en veelzijdig dorp. Een grote puzzel waarin elk puzzelstukje waarde heeft. Een verfijnde machine waarin elk tandwieltje een functie heeft. 

Waddinxveen is een eigen persoonlijke identiteit die opgebouwd is uit vele organen. Zoals het is met een lichaam. We hebben onze handen nodig, maar ook onze voeten. We hebben ons oor nodig, maar ook ons oog. Ieder orgaan of lichaamsdeel, ieder vernuftig onderdeeltje in het lichaam heeft een functie. En zo zie ik Waddinxveen ook: iedereen heeft een functie. We hebben we elkaar nodig, ook in 2021. Wie we ook zijn en wat we ook doen. 

We hebben de werkgever nodig, maar ook de werknemer. We hebben onze hulpverleners nodig en de mensen in de zorg. Maar wat dacht u van de loodgieter en de fietsenmaker? Wat zijn we blij dat ons afval opgehaald wordt en dat de Waddinxveense straten onderhouden worden. Onze kinderen krijgen onderwijs, en in onze vrije tijd kunnen we sporten. Dan heb ik het nog niet over al die vrijwilligers? En wat moest u beginnen zonder die behulpzame buurman? We hebben vaders en moeders nodig die zorg dragen voor de kinderen. We hebben opa’s en oma’s nodig die er zijn voor de kleinkinderen. 

Kortom, in onze Waddinxveense samenleving gebeurt veel. En iedereen heeft daarin zijn eigen taak of plaats. Ook u levert daar op uw manier een bijdrage aan. 

Wat die plek ook is, en wat u daar ook doet: denk niet dat het klein is. Dat het niets voorstelt. U bent waardevol en hebt uw eigen waardevolle bijdrage. 

Kortom, als ik Waddinxveen alle goeds wens, bedoel ik ook u. Juist u.

We zijn 2021 ingegaan. We zien allemaal uit naar een jaar waarin we ongehinderd en zonder die onzekerheid weer kunnen onderwijzen; ondernemen; bewegen; ontmoeten; aanraken; zingen; vieren; en ga zo maar door. 

Wie u ook bent en wat u ook doet een goed nieuw jaar gewenst. 

Op hoop van zegen.

Want hoop doet leven!

RTW FM

De nieuwjaarstoespraak van burgemeester Nieuwenhuis is uitgezonden op de radio op maandag 4 januari. En is in beeld te zien op de website van RTW FM en hun YouTube kanaal.