Steeds meer mensen zijn op zoek naar informatie over duurzame en energiebesparende maatregelen voor hun woning. Wat is nu slim om te doen? Ga ik voor vloerisolatie of vervang ik het glas voor HR++? Een juiste keuze maken, vraagt om onderzoek. Om de zoektocht gemakkelijker te maken, doet gemeente Waddinxveen mee aan de Nationale Duurzame Huizen Route. Halvard Jan Hettema vindt het belangrijk om anderen op weg te helpen. Zij vertellen waarom ze ook dit jaar mee doen en roepen andere huizenbezitters op zich ook aan te melden. Dat kan door ervaringen te delen op het platform of persoonlijk tijdens de Open Huizen Route op 2 en 9 november 2019.

Waarom doet u mee aan de duurzame huizenroute?

“Als je op onderzoek uit gaat naar de beste zonnepanelen bijvoorbeeld is het aanbod groot. Maak dan maar eens een keuze. Het is super waardevol om ervaringen van gebruikers te hebben bij de afweging. Wij delen graag onze ervaringen en dragen zo bij aan een stukje onafhankelijk advies over energiebesparing.”

“In mijn omgeving merk ik dat huizenbezitters er tegenaan hikken om maatregelen te treffen. Zij zien niet de voordelen die het direct oplevert en kijken vaak alleen naar de kosten. Mijn vrouw en ik willen laten zien dat je ook in kleine stappen je woning kunt verduurzamen. Overweeg bijvoorbeeld isolatiemogelijkheden als je tόch het huis aan het opknappen bent. Dit draagt direct bij aan een lagere energierekening. Het kost niet alleen geld, het levert ook geld op.”

U roept andere Waddinxveners op ook mee te doen. Waarom?

“Ik ben ervan overtuigd dat veel mensen bezig zijn met energiebesparing zonder dat ze het weten. Het is zonde om deze ervaring niet te delen. Samen kunnen we anderen motiveren stappen te zetten.
Als men op zoek gaat naar maatregelen, is het fijn met eigen ogen te zien dat het werkt. 
In Waddinxveen is er slechts een aantal huizenbezitters die meedoen aan de Duurzame Huizen Route. Het zou heel mooi zijn als dit aantal blijft groeien.”

Heeft u tips voor huizenbezitters die overwegen mee te doen?

“Het is niet nodig om twee hele dagen mensen rond te leiden. Wij geven op de website het maximaal aantal bezoekers aan en wanneer wij beschikbaar zijn. Vorig jaar was dit twee keer een uur op beide dagen. Zo is het goed te combineren met andere bezigheden en hoeft je er niet de hele dag voor thuis te blijven.  Het heeft ons ook ontzettend geholpen om van te voren te vragen welke specifieke informatie bezoekers willen. Daar kunnen we ons dan op voorbereiden. We kijken terug op twee hele leuke dagen. Mensen die komen zijn echt geïnteresseerd en er is een leuke interactie: wij krijgen ook bruikbare informatie over verduurzamen van de bezoekers.”

Praktische informatie

Heeft u ervaring met het verduurzamen van uw woning? Meld uw huis aan op www.duurzamehuizenroute.nl/aanmelden en inspireer anderen!

Meer informatie over voorbeeldwoningen en ervaringsverhalen leest u op www.duurzamehuizenroute.nl.